Του Δημήτρη Καραγιώργου

Το 2% έως 3% των Ελλήνων έχουν νοσήσει από τη νέα γρίπη, ενώ ποσοστό 20% μπορεί να έχει προσβληθεί και να μην το έχει καταλάβει καν.

Η πανδημία βρίσκεται στη χώρα μας 'για τα καλά', με δεκάδες τμήματα σχολείων να κλείνουν λόγω συρροής κρουσμάτων. Από τις 10 Νοεμβρίου ξεκινά ο 'πιλοτικός' εμβολιασμός, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα εγκαινιάζεται επίσημα στις 16 Νοεμβρίου και θα αφορά προσωπικό νοσοκομείων, στις 23 του μήνα, θα εμβολιαστούν άτομα υψηλού κινδύνου, αιμοδότες και άτομα που φροντίζουν βρέφη κάτω των έξι μηνών.

Από την 1η Δεκεμβρίου, θα εμβολιάζονται υγιή άτομα ηλικίας 18 - 49 ετών και στελέχη υπηρεσιών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Από τις 7 Δεκεμβρίου έως και την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα εμβολιαστούν υγιή παιδιά και έφηβοι 4 - 17 ετών, υγιή άτομα 50 - 65 ετών και υγιή άτομα άνω των 65 ετών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνει έκκληση για συμμετοχή στον εμβολιασμό, ενώ οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το πανδημικό εμβόλιο είναι ασφαλές. Το θέμα συζητήθηκε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης Διατομεακού Συντονιστικού Οργάνου Υλοποίησης και Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

Το όργανο συνεδρίασε στο υπουργείο Υγείας, υπό την προεδρία της υπουργού κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και με τη συμμετοχή της υφυπουργού κ. Φώφης Γεννηματά.

Στη συνεδρίαση πήραν μέρος ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Απόστολος Κατσιφάρας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος και το μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Γιάννης Μίχας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς επίσης: Εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, η πρόεδρος του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας της Γρίπης, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι πρόεδροι του ΠΙΣ, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, της ΟΕΝΓΕ, της ΠΟΕΔΗΝ, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, γενικός διευθυντής του ΙΚΑ και οι διοικητές ΥΠΕ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία