‘Ουρές’ σχηματίζονται στα ιατρεία από ανθρώπους οι οποίοι παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ιδιαίτερα αυξημένα τα επίπεδα των επισκέψεων, τόσο σε σύγκριση με αυτά της περασμένης εβδομάδας, όσο και με τα αντίστοιχα της περυσινής περιόδου. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για έναρξη του πανδημικού κύματος, καθώς η γρίπη υπάρχει πλέον σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Στις μισές σχεδόν περιπτώσεις, οι ασθενείς αυτοί έχουν νέα γρίπη. Οι επιδημιολόγοι σημειώνουν ότι πάνω από το 40% των ‘ύποπτων’ δειγμάτων που στέλνονται από τους γιατρούς για ανάλυση, έχουν τον ιό Α (Η1Ν1)ν.

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από τη νέα γρίπη ανέρχεται σε 3.189. Την τελευταία εβδομάδα, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 332 επιπλέον κρούσματα.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι παραπάνω αριθμοί δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ασθενών με νέα γρίπη, αλλά το σύνολο των εργαστηριακά επιβεβαιώνουν κρουσμάτων. Ο πραγματικός αριθμός – τονίζουν – είναι πολύ πιο μεγάλος, καθώς η κλινική εικόνα της νέας γρίπης είναι ήπια, ενώ οι γιατροί στέλνουν δειγματοληπτικά δείγματα για εξέταση.

Ο πραγματικός αριθμός των Ελλήνων που έχουν ήδη προσβληθεί από τη νέα γρίπη, εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 200.000 έως 300.000.

Βουλή

Στο μεταξύ, τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, πρότεινε στην υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο εισηγητής του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλης Σκουλάκης, κατά τη συνεδρίαση του Τομέα, με θέμα την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

Η υπουργός έκανε αποδεκτή την πρόταση και διαβεβαίωσε τους βουλευτές - μέλη του τομέα, ότι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο και τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής κ. Δημήτρη Κρεμαστινό, θα προχωρήσει στην σύγκληση και ενημέρωση της Επιτροπής με αποκλειστικό αντικείμενο την νέα γρίπη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα