Του Δημήτρη Καραγιώργου

Ελέγχους στους χώρους των νοσοκομείων και της Πρόνοιας, αναλαμβάνει το ειδικό σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, που δημιουργεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, θα διερευνά περιπτώσεις διαφθοράς σε δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παρουσιάζοντας τον απολογισμό των 100 πρώτων ημερών.

Σύμφωνα με την υπουργό, το έργο της συνίσταται στα εξής:

  1. Αντιμετώπιση της Πανδημίας Γρίπης Η1Ν1 - Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

Επικαιροποιήθηκε και αναπτύχθηκε το Σχέδιο για την αντιμετώπιση της Πανδημίας της Νέας Γρίπης και υλοποιήθηκε το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Μέχρι τις 14/1/2010 εμβολιάσθηκαν 362.665 άτομα και λειτουργούν εμβολιαστικά κέντρα σε συνολικά 476 μονάδες υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ιατρεία ΙΚΑ, δημοτικά και νομαρχιακά ιατρεία).

Η γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης 1135 για την νέα γρίπη λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως και έχει εξυπηρετήσει έως τις 14/1/2010 συνολικά 696.445 πολίτες. Από τις 3/12/2009 το 1135 δέχεται και διαχειρίζεται παράπονα και καταγγελίες πολιτών σε σχέση με τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων.

Συνολικά έχει δεχθεί 171 καταγγελίες για τις οποίες έγινε στη συνέχεια παρέμβαση για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Από τις 7/12/2009 το 1135 δέχεται επίσης τηλεφωνήματα από πολίτες με κινητικά προβλήματα. Έχουν ζητήσει την υπηρεσία αυτή 1.798 πολίτες, οι οποίοι εξυπηρετούνται από τις 14/12/2009 από τις κινητές μονάδες εμβολιασμού του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Με νομοθετική ρύθμιση προβλέφθηκε η δυνατότητα για επιπλέον αποζημίωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε περίπτωση πανδημιών ώστε να καλυφθούν τα συνεργεία των εμβολιαστικών κέντρων.

  1. Ενίσχυση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

Μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει και λειτουργούν 83 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε 27 νοσοκομεία της χώρα. Ο στόχος είναι μέχρι τέλη Φεβρουάριου ο συνολικός αριθμός να φτάσει στις 150 κλίνες ΜΕΘ.

  1. Προσλήψεις Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού

Α. Για τη λειτουργία και στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων:

  • Προσλήφθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ 211 μόνιμοι νοσηλευτές
  • Προσλήφθηκαν 15 γιατροί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και 13 γιατροί επικουρικό προσωπικό νοσοκομείων
  • Προσλήφθηκαν 170 νοσηλευτές επικουρικό προσωπικό νοσοκομείων
  • Προσλήφθηκαν 162 νοσηλευτές από το ΚΕΕΛΠΝΟ
  • Πρόκειται να προκηρυχθούν 87 θέσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ, εκ των οποίων 68 για τις ΜΕΘ και 21 για ΜΑΦ και ΜΕΝ.
  • Πρόκειται να προσληφθεί επιπλέον μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό από το ΑΣΕΠ μέχρι τέλη Ιανουαρίου με επίσπευση των διαδικασιών (κυλιόμενοι πίνακες).

Β. Δημοσιεύθηκε Προκήρυξη στις 29 Δεκεμβρίου 2009 από το ΑΣΕΠ για πρόσληψη 3.103 μονίμων νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικού προσωπικού.

Γ. Με νομοθετική ρύθμιση, προβλέφθηκε η άμεση σύσταση 1000 θέσεων ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ, πέραν των οργανικών θέσεων, για στελέχωση των νοσοκομείων, και έχει δρομολογηθεί η προκήρυξη τους.

Δ. Στον Προϋπολογισμό του 2010 προβλέφθηκαν οι πιστώσεις για την πρόσληψη 3000 νοσηλευτών στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, πέραν των συνταξιοδοτήσεων.

  1. Εφημερίες Ιατρών

Επιλύθηκε με νομοθετική ρύθμιση το χρονίζον πρόβλημα των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ και αυξήθηκε το ανώτατο όριο συνολικών αποδοχών τους από 5.150 σε 6.500 ευρώ.

  1. Ρύθμιση Χρεών Νοσοκομείων

Βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ρύθμισης των χρεών των νοσοκομείων της περιόδου 2005-2009 ύψους 6,2 δις ευρώ, με επιτροπή που συστάθηκε από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών. Αποπληρώθηκε ήδη εντός του 2009 το 1,2 δις των χρεών αυτών και επίκειται άμεσα η ρύθμιση του υπολοίπου.

  1. Πολιτική για το Φάρμακο: Κανόνες-Εποπτεία

Εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής με κανόνες και εποπτεία σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας:

  • Πάγωμα της τιμής των φαρμάκων και επανακοστολόγηση 6.000 σκευασμάτων μέχρι τον Φεβρουάριο
  • Καθιέρωση της λίστας φαρμάκων με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στις 14/1/2010
  • Προώθηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα Ασφαλιστικά Ταμεία
  1. Πολιτική Προμηθειών
  • Πλήρης απογραφή χρεών – απαιτήσεων και αποθεμάτων στα νοσοκομεία
  • Ολοκλήρωση Ενιαίου προγράμματος Προμηθειών για 2010.
  1. Κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 180, που είχε υπογραφεί δυο ημέρες πριν από τις εκλογές και άνοιγε το δρόμο για πλήρη ιδιωτικοποίηση- χωρίς κανόνες- της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  2. Επαναφορά της παρανόμως καταργηθείσας από την προηγούμενη

πολιτική ηγεσία εκλεγμένης διοίκησης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

10. Οικονομική Ενίσχυση Αλληλεγγύης σύμφωνα με την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης σε 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους με τον πρώτο νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

11. Ενίσχυση και επιτάχυνση της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ στον τομέα της Υγείας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Διαμόρφωση συνολικής στρατηγικής, εξειδίκευση σχεδίου δράσης και αντιστοίχιση των πιστώσεων για τη διασφάλισή τους, και συγκροτημένη εποπτεία.

12. Ψυχική Υγεία

Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση μετά από 5 χρόνια απαξίωσης ξαναμπαίνει στο προσκήνιο.

  • Εξασφαλίστηκαν σημαντικοί πόροι για τη στήριξη ενός μεγάλου μέρους του κόστους λειτουργίας των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
  • Αποκατάσταση συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα θέματα προώθησης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.
  • Προώθηση ταχύτατα της διαδικασίας της εκ των υστέρων (ex post) αξιολόγησης της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης “ΨΥΧΑΡΓΩΣ” από το 2000 μέχρι και το 2009, που αποτελεί, εκτός από σημαντική δέσμευση της Χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απαραίτητη προϋπόθεση για την διαμόρφωση του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.
  • Εξασφάλιση σημαντικής πρόσθετης χρηματοδότηση στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς στους οποίους απασχολούνται άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ παράλληλα, δρομολογήθηκαν διαδικασίες συνεννόησης με τα συναρμόδια Υπουργεία για τη ρύθμιση χρονιζόντων προβλημάτων του πρωτοποριακού αυτού θεσμού των Κοινωνικών Συνεταιρισμών που αποτελούν βέλτιστη πρακτική για το χώρο της Κοινωνικής Οικονομίας.
  • Βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ψυχική Υγεία για το θεσμικό και διαχειριστικό πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων

13. Πρόνοια

  • Προκήρυξη δράσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων συνολικού ποσού 4.000.000,00 €
  • Έγκριση αίτησης Επειγόντων Μέτρων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων όσον αφορά στους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τα χωρίς συνοδεία ανήλικα τέκνα συνολικού ποσού 3.000.000,00 €
  • Υλοποίηση του Προγράμματος Ιατρικής και Κοινωνικής Φροντίδας στα κέντρα κρατουμένων στον Αερολιμένα Αθηνών, τη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο
  • Επιχορήγηση προς τους πρόσφυγες για επιδότηση ενοικίου και έξοδα μετακίνησης των αιτούντων άσυλο αλλοδαπών προσφύγων
  • Επισκέψεις με την κινητή μονάδα σε μετακινούμενους πληθυσμούς ελλήνων τσιγγάνων στους οικισμούς σε όλο το εύρος της ελληνικής επικράτειας (ιατρικές εξετάσεις και παραπομπές σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, παραπομπές στις κοινωνικές υπηρεσίες)

ΑΜΕΑ:

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο και την Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΣΑμεΑ στις οποίες αποφασίστηκε:

  • η αξιοποίηση περισσότερων κοινοτικών πόρων μέσω του ΕΣΠΑ με σκοπό το διπλασιασμό των προβλεπόμενων στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης (από 50 σε 100) και την βελτίωση των προδιαγραφών λειτουργίας τους με σκοπό την αποϊδρυματοποίηση
  • η άμεση αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου με σκοπό την επέκταση του θεσμού των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης για περισσότερες κατηγορίες ΑΜΕΑ
  • η δρομολόγηση δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη συμπράξεων στο πλαίσιο του δικτύου Κοινωνικής Προστασίας μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αναπηρικών οργανώσεων με σκοπό τη δημιουργία υπηρεσιών μικρής κλίμακας

14. Ναρκωτικά

Τους τελευταίους τρεις μήνες στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και τηςΤοπικήςΑυτοδιοίκησηςέγιναν συστηματικές προσπάθειες και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που χρονίζουν. Συγκεκριμένα:

  • Εγκρίθηκαν 2.000.000 ευρώ για τα Κέντρα Πρόληψης.
  • Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών στις 30/11/2009 εγκρίθηκαν και δόθηκαν 12.000.000 στον ΟΚΑΝΑ για να καλυφθούν οι οφειλές από το 2007 του Υπουργείου Υγείας στα 71 Κέντρα Πρόληψης.
  • Στον Προϋπολογισμό του 2010 προβλέφθηκε ειδικός κωδικός με εγγραφή 9.000.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του προϋπολογισμού λειτουργίας των 71 Κέντρων Πρόληψης, καθώς και για την εκπαίδευση και επανεκπαίδευση των στελεχών τους. Το άλλο 50% που καλύπτει το υπουργείο Εσωτερικών έχει εξασφαλιστεί.
  • Συγκροτήθηκε η Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) για την επεξεργασία θεσμικού πλαισίου των Κέντρων Πρόληψης.
Αντίλογος

Ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ κ. Μάριος Σαλμάς σχολιάζοντας τα πεπραγμένα των τελευταίων 100 ημερών στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

'Είναι προφανές ότι ο πήχης στο υπουργείο Υγείας μπήκε χαμηλά. Δεν εξηγείται αλλιώς ο δυσανάλογος ενθουσιασμός της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, είναι αναληθές ότι τέθησαν σε λειτουργία 83 νέες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανακρίβειας αποτελεί το Γενικό Νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου η Υπουργός ανακοίνωσε ότι λειτουργούν 12 νέες κλίνες ( 4 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-ΜΕΘ και 8 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας- ΜΑΦ ενώ στην πραγματικότητα λειτουργούν 4 κλίνες ΜΕΘ και 5 ΜΑΦ.Άλλο παράδειγμα αποτελεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου ενώ στην ανακοίνωση του Υπουργείου εμφανίζεται να λειτουργούν τρεις νέες κλίνες μόλις πριν 5 μέρες ετέθει σε λειτουργία μόνο μία.

Επίσης, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων εμφανίζονται να λειτουργούν 4 νέες κλίνες ΜΕΘ ενώ στην πραγματικότητα λειτουργούν 2 νέες κλίνες ΜΕΘ και οι άλλες 2 είναι κλίνες που ήδη λειτουργούν.στην μονάδα εμφραγμάτων και κακώς εμφανίζονται ως νέες.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν εμφανίζονται να λειτουργούν 4 νέες κλίνες ΜΕΘ ενώ είναι και οι 4 νέες κλίνες Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.Στο Γ.Ν. Χανίων λειτουργούσαν 7 κλίνες ΜΕΘ όσες και τώρα, χωρίς να ανοίξει καμμία νέα. Στο ΓΝ Ρόδου από 8 κλίνες 6 λειτουργούσαν και 6 λειτουργούν σήμερα.Να σημειωθεί ότι οι νέες κλίνες λειτουργούν εξαιτίας των 162 νοσηλευτών που προσλήφθησαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σύμφωνα με την προκήρυξη του Αυγούστου 2009 και των 170 νοσηλευτών επικουρικό προσωπικό που είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όσον αφορά τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως επίτευγμα η σύναψη δανείου ύψους 2 δις ευρώ και η εξόφληση του 1,2 δις των χρεών στους προμηθευτές των νοσοκομείων εντός του 2009 προκειμένου να παρουσιαστούν αυξημένες δαπάνες του προηγούμενου έτους.

Αναμέναμε σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ανακοινώσει και το ύψος των χρεών που συσσωρεύτηκαν στα νοσοκομεία από τις 4 Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους και τι έκαναν για να τα περιορίσουν.Σχετικά με την πολιτική για το φάρμακο που η σημερινή ηγεσία υιοθετεί , εκτός από την επαναφορά της λίστας με αμφίβολα αποτελέσματα και την εφαρμογή του μηχανογραφικού ελέγχου στην συνταγογράφηση από τα ασφαλιστικά ταμεία από 1η Μαίου - που είναι έργο της προηγούμενης κυβέρνησης -όλα τα υπόλοιπα είναι σχέδια.

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις για επιτάχυνση της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ στον τομέα της Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο δηλ. όλες οι διαδικασίες έχουν παγώσει στις περιφέρεις της χώρας από τις εκλογές και μετά.Αναφορικά με τις ανακοινώσες στον τομέα της πρόνοιας οι δράσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων για το 2009 είχαν καθοριστεί και εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στα πλαίσια των επειγόντων μέτρων του ΕΤΠ είχαμε εξασφαλίσει 4.000.000 ευρώ και τον Αύγουστο του 2009 δημοσιεύσαμε πρόσκληση ενδιαφέροντος για δράσεις. Το αποτέλεσμα των 100 ημερών ήταν τα 4 εκ. ευρώ να γίνουν 3 εκ. ευρώ και με επισφάλεια απορρόφησής τους μέχρι 14-04-2010 που λήγει το πρόγραμμα.

Η υλοποίηση του προγράμματος ιατρικής και κοινωνικής φροντίδας στα κέντρα κρατουμένων στον Αερολιμένα Αθηνών, τη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο είχε ξεκινήσει με υπουργική απόφαση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σχετικά με τα ΑΜΕΑ ανακοινώθηκαν σχέδια και προθέσεις και όχι υλοποιηθείσες δράσεις. Τέλος, για το θέμα των ναρκωτικών αντί να ανακοινωθεί η τύχη του ΠΕΔΠΟ ανακοινώνεται μόνο η μεταφορά 5 εκ. ευρώ από τον κωδικό του ΟΚΑΝΑ που απομειώθηκε από 32 εκ. ευρώ στα 27 εκ. ευρώ σε άλλο κωδικό για τα κέντρα πρόληψης.

Και ενώ προ μηνός ασκούνταν κριτική για τις ομάδες διοίκησης έργου που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΥΥΚΑ τώρα συγκροτούν ακόμη άλλη μία. Επομένως, οι 100 πρώτες μέρες ουσιαστικά ήταν η διεκπεραίωση δράσεων που είχαν δρομολογηθεί τον τελευταίο χρόνο'.

Σχετικά με την δημιουργία σώματος ελέγχου για οικονομικά εγκλήματα στα Νοσοκομεία, επισημαίνουμε ότι για να έχει αποτέλεσμα η δράση κάθε ελεγκτικού ή κατασταλτικού μέσου, πρέπει να συνοδεύεται από σαφείς αρμοδιότητες και να καθορίζονται με σαφήνεια τα όρια της λειτουργίας του.
Προσθέστε το iatronet.gr στο Discover

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλογισμός: Πώς να ξεκινήσω;
Το κεντρί της μέλισσας μπορεί να ενισχύσει κοινό φάρμακο κατά του Πάρκινσον
Σύνδρομο Skeeter και κουνούπια