Περιφερική παγκρεατεκτομή με διαφύλαξη του σπλήνα, πραγματοποιήθηκε πλήρως ρομποτικά στο Ιατρικό Αθηνών.

Η επέμβαση έγινε με το σύστημα da Vinci Si HD από την ομάδα ρομποτικής χειρουργικής του Κέντρου, τον Δρ. Κ. Κωνσταντινίδη και τους συνεργάτες του χειρουργούς Δρ. Σ. Χειρίδη, Π. Χρυσοχέρη και τον αναισθησιολόγο Δρ. Χ. Χαριτόπουλο.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε μέσα από τρεις τομές των 5 χιλιοστών και μία των 10 χιλιοστών. Σκοπός της επέμβασης ήταν η αφαίρεση μάζας της ουράς παγκρέατος η οποία παρουσίασε σταδιακή αύξηση δημιουργώντας συμπτώματα πίεσης στην ασθενή, όπως πόνο στην κοιλιά με αντανάκλαση στη ράχη, αίσθημα βάρους στην όρθια θέση και δυσπεπτικά ενοχλήματα μετά από τα γεύματα.

Μόλις λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, η 55χρονη ασθενής δήλωνε πανευτυχής που δεν είχε καμία ενόχληση και κανένα ίχνος από την επέμβαση.

Ο Διευθυντής Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Δρ. Κ. Κωνσταντινίδης, δήλωσε πως 'πρόκειται για διεθνή πρωτοπορία, εφόσον υπάρχουν μόνο δύο σχετικές δημοσιεύσεις παγκοσμίως. Η εμπειρία της ομάδας μας στην αντιμετώπιση προβλημάτων του παγκρέατος με λαπαροσκοπική τεχνική είναι μεγάλη.

Επιπρόσθετα σε επεμβάσεις αυτού του είδους η αφαίρεση του σπληνός θεωρείται δεδομένη. Είναι πράγματι μοναδική η αίσθηση της ασφάλειας και σταθερότητας που παρέχει το ρομποτικό σύστημα Si HD για τον χειρουργό στις δύσκολες επεμβάσεις παγκρέατος, ιδίως όταν επιχειρείται διαφύλαξη του σπληνός.'

Προσθέστε το iatronet.gr στο Discover

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνδρομο Skeeter και κουνούπια
Novo Nordisk: Ζητεί ασφαλιστικά μέτρα για να μπλοκάρει διαφημίσεις φαρμάκων αδυνατίσματος της Eli Lilly
Πρώτη θεσμική δικαίωση για τις έγκυες και λεχώνες αιρετές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης