Αλλάζει δραματικά ο χάρτης της περίθαλψης στην Ελλάδα.

Το νέο μνημόνιο, που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας περιλαμβάνει τεράστιες αλλαγές, οι οποίες αφορούν κυρίως τον τομέα του φαρμάκου.

Ορισμένες από τις βασικές αλλαγές, που αναμένεται να κατατεθούν με νομοσχέδιο εντός του μήνα, είναι επιγραμματικά οι εξής:

Εισάγεται ένα προοδευτικά μειούμενο περιθώριο κέρδους για τους φαρμακοποιούς, με κατ΄ αποκοπή ποσό 30 ευρώ επί των φαρμάκων με τιμή πάνω από 200 ευρώ, με στόχο τη μείωση του συνολικού ποσοστού κέρδους κάτω από το 15%. Τα περιθώρια κέρδους των χονδρεμπόρων δεν θα ξεπερνούν το 5%.

Αναθεωρείται το σύστημα συμμετοχής στη δαπάνη για φάρμακα. Θα εξαιρεθεί μόνον ένας περιορισμένος αριθμός σκευασμάτων από την πληρωμή.

Επικαιροποιείται ανά τρίμηνο η 'λίστα', με μηχανισμό τιμολόγησης που βασίζεται στις τρεις φθηνότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιλέγεται ένας αριθμός από τα πιο ακριβά φάρμακα, που πωλούνται σήμερα από τα φαρμακεία, τα οποία θα διατίθενται πλέον από τα νοσοκομεία ή τα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Γενόσημα

Αυξάνεται στο 35% η χρήση γενοσήμων φαρμάκων έως το τέλος του 2012 και στο 60% έως το τέλος του 2013, με τα εξής μέτρα:
  • Μειώνοντας τη μέγιστη τιμή του γενοσήμου στο 40% της τιμής του πατενταρισμένου φαρμάκου, κατά τη λήξη της πατέντας.
  • Μειώνοντας αυτόματα τις τιμές των φαρμάκων προέλευσης όταν η πατέντα τους λήγει για ένα ανώτατο όριο 50% της τιμής του κατά το χρόνο λήξης της πατέντας.
  • Επιτρέποντας την κάλυψη πρωτοτύπων φαρμάκων, μόνον όταν αυτά καλύπτονται στα δύο τρίτα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Καθιστώντας υποχρεωτικό στους γιατρούς να συνταγογραφούν από διεθνή μη κατοχυρωμένη ονομασία, αντί για το επώνυμο όνομα.Δίνοντας εντολή για υποκατάσταση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από προϊόν με τη χαμηλότερη τιμή, της ίδιας δραστικής ουσίας.
Νοσοκομεία

Το νέο μνημόνιο προβλέπει μείωση κατά 8% του λειτουργικού κόστους των νοσοκομείων, η οποία θα επιτευχθεί με τους εξής τρόπους:

Με δυνατότητα κινητικότητας του προσωπικού και των γιατρών μεταξύ μονάδων και περιφερειών Υγείας.

Με αναθεώρηση της δραστηριότητας των μικρών νοσοκομείων, αναφορικά με την εξειδίκευση σε τομείς, όπως η αποκατάσταση, η θεραπεία του καρκίνου ή η ανακούφιση πόνου.

Αντίδραση

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στον τομέα του φαρμάκου, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε τα εξής:

'Είναι απορίας άξιον πως η κυβέρνηση στοχοποιεί μόνον τον τομέα του Φαρμάκου (στόχος εξοικονόμησης 1 δισ. από 1,1, δισ.) τη στιγμή που η φαρμακευτική δαπάνη αντιπροσωπεύει μόνο το 25% των συνολικών δαπανών υγείας.

Σημειώνουμε ότι από αυτό το 25% , το ήμισυ περίπου αφορά την δημόσια και το υπόλοιπο την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη.

Επισημαίνουμε ότι ο συνολικός στόχος για δημόσια φαρμακευτική δαπάνη 2,88 δις δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον ΦΠΑ, ο οποίος είναι δημόσιο έσοδο, ούτε και την δαπάνη για φάρμακα μέσω νοσοκομείων και φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, η οποία είναι νοσοκομειακή δαπάνη με βάση τις οδηγίες του ΟΟΣΑ και της EUROSTAT.

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση και το υπουργείο προσπαθούν να καταστρέψουν τα φαρμακεία. Είναι βέβαιο ότι θα μας βρουν μαχητικά αντίθετους. Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την φαρμακευτική περίθαλψη, το ρόλο μας, την επιστήμη μας και την επιβίωσή μας.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η σχέση διατροφής και ψωρίασης
Καταγγελία: Ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στην Ορθοπαιδική του Θριάσιου
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά