Εκατοντάδες άνθρωποι, που πριν από λίγους μήνες ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιχειρηματίες, δεν έχουν σήμερα πρόσβαση ούτε στο βασικό αγαθό της υγείας.
Το 30% των ατόμων που καταφεύγουν στο ιατρείο είναι άτομα που ήταν ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).
Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν σήμερα να βγάλουν ούτε δελτίο απορίας, καθώς δεν είναι σε θέση – λόγω χρεών – να λάβουν φορολογική ενημερότητα.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης ανέφερε την Τετάρτη πως ένας απάνθρωπος και παράλογος νόμος επιτάσσει για την έκδοση Βιβλιάριου Απορίας την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας, η οποία προϋποθέτει την τακτοποίηση των οφειλών τους προς την εφορία.
Έτσι, πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, αποκλείονται από οποιαδήποτε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη:
'Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρου, όσοι χρωστάνε είτε στον Ασφαλιστικό τους Φορέα, είτε στην εφορία, όσο εξαθλιωμένοι και εάν είναι οικονομικά'.
Υπάλληλοι
Περισσότεροι από τους μισούς (54%) είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή εργάτες, καθώς ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.
Για όσους σκεφτούν ότι πρόκειται κυρίως για αλλοδαπούς, τα στοιχεία του ΙΣΑ είναι εύγλωττα: Επτά στους δέκα ασθενείς που καταφεύγουν στο κοινωνικό ιατρείο (69,7%) είναι Έλληνες και μόλις 30,3% αλλοδαποί.
Πρόκειται κυρίως για νέους ανθρώπους: Το 30% είναι άτομα 50 έως 60 ετών, το 23% είναι ηλικίας 40 έως 50 ετών και το 19% από 30 έως 40 ετών.
Προσθέστε το iatronet.gr στο Discover
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταστολή ωοθηκικής λειτουργίας σε πρώιμο HR-θετικό/HER2 - αρνητικό καρκίνο του μαστού
Στα σκαριά νέο growth fund από την Kos Biotechnology Partners
Kούρεμα και δόσεις