Σε απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων, προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας.

Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο 11ο ετήσιο συνέδριο 'Health World 2012', το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις, ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι οι αλλαγές θα γίνουν υπό την πίεση των συνδικαλιστών φαρμακοποιών.

Στις προθέσεις του, πάντως, είναι να 'ανοίξει' ο χώρος του φαρμάκου, το οποίο δεν θα διατίθεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, αλλά και από άλλα καταστήματα, όπως τα σούπερ - μάρκετ.

Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας στο χώρο της Υγείας, σημειώνοντας ότι κάθε ευρώ που διατίθεται για φάρμακα, λείπει από τους μισθούς και τις συντάξεις.

Αναφερόμενος στην πολιτική του, είπε ότι όλα τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται κατά γράμμα.Ευχαρίστησε τους 'φίλους εταίρους δανειστές' της χώρας, λέγοντας ότι εμείς φταίμε ως λαός για όσα υφιστάμεθα.

Την αδυναμία πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Λυκουρέντζος απέδωσε στη σημαντική υστέρηση εσόδων που έχουν τα Ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ.

Το ΙΚΑ - είπε - έπρεπε να έχει έσοδα από την οικοδομή 140 εκατομμύρια ευρώ το μήνα και έχει μόλις 80 εκατομμύρια.

Αγαθό

Σχετικά με τις δηλώσεις που αποδίδονται στον υπουργό Υγείας για το άνοιγμα της αγοράς φαρμάκου, κύκλοι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου τονίζουν ότι αν αληθεύουν, τότε θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν διατίθεται προς πώληση.

Είναι ένα ύψιστο αγαθό που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο έντονων και ακραίων αντιπαραθέσεων.

Ο φαρμακευτικός κλάδος αποτελεί το θεμέλιο λίθο της κοινωνικής ασφάλισης και αυτό τον ρόλο θα συνεχίσει να επιτελεί και στο μέλλον.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη