Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Κινητοποιήσεις και χρήση όλων των νομικών μέσων για τη διεκδίκηση των οφειλομένων, αλλά και την αποκατάσταση αδικιών κατά του κλάδου, ξεκινά άμεσα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), εξαιτίας καθυστερήσεων στις πληρωμές των κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι συνολικές οφειλές φτάνουν το ένα δις ευρώ, καθώς μόλις χθες πληρώθηκε η προκαταβολή για νοσηλείες του περασμένου Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Ανδρέας Καρταπάνης, γενικός διευθυντής του ‘Υγεία’, μιλώντας σε σχετική συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι ο κλάδος βρίσκεται στα όριά του, μέχρι στιγμής έχουν κλείσει 18 μικρές κλινικές στην περιφέρεια και δύο κλινικές στην Αττική. Και με αυτό το δεδομένο, ο Σύνδεσμος αναμένει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να δουν με θετικό μάτι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε αδυναμία καταβολής του clawback που επιδιώκεται να εφαρμοστεί και μάλιστα αναδρομικά από την αρχή του έτους.

Σε διαφορετική περίπτωση, εντός 15θημέρου, ο κλάδος θα προχωρήσει σε εβδομαδιαίες επαναλαμβανόμενες επισχέσεις εργασίας.

Παρότι πρόσφατα πιστώθηκαν για τους προμηθευτές του ΕΟΠΥΥ περίπου 800 εκ. ευρώ, οι πληρωμές στις κλινικές υπολογίζονται στο 6%.
Ταυτόχρονα οι οφειλές του Οργανισμού δεν έχουν εκκαθαριστεί και για παράδειγμα, ο ΟΓΑ χρωστά 117 εκ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ενταλματοποιηθεί 2 εκ. ευρώ και έχουν ελεγχθεί οφειλές 7 εκ. ευρώ, ενώ το ΙΚΑ κατέβαλε χθες προκαταβολή του Φεβρουαρίου, όμως όσες κλινικές δεν πλήρωσαν ‘γρηγορόσημο’ δεν μπήκαν κάν στην πληρωμή.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Αθηνών κ. Β. Αποστολόπουλος, επεσήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει στοχοποιηθεί τη στιγμή που πέρυσι οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 38%, ενώ αυξήθηκαν οι ασφαλισμένοι.

Ο ΣΕΚ θα ξεκινήσει νομικές ενέργειες εφόλης της ύλης, προκειμένου να διεκδικήσει τα οφειλόμενα, τη στιγμή που ζητείται clawback, το οποίο αν δεν καταβληθεί εντός 10ημέρου, επιβαρύνεται και με τόκους υπερημερίας.

Την ίδια στιγμή, έχει υπολογιστεί πως αν συνεχιστεί η εκκαθάριση των λογαριασμών με τους ρυθμούς που ακολουθούνται, θα χρειαστούν 116 μήνες, τη στιγμή που ο κλάδος έχει δηλώσει την πρόθεσή του για έλεγχο από ελεγκτικές εταιρίες που θα χρηματοδοτηθούν από τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, ο ιδιωτικός τομέας κοστίζει 1000 ευρώ ανά ασθενή ανά νοσηλεία, όταν ο δημόσιος τομέας κοστίζει 752 ευρώ, ανά ασθενή ανά νοσηλεία, κρύβοντας πρόσθετες επιβαρύνσεις που υπολογίζονται σε επιπλέον 2556 ευρώ ανά ασθενή ανά νοσηλεία.

Την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ στην πράξη πρέπει να είναι 11,5 δις, ενώ για φέτος προυπολογίζονται δαπάνες 3,7 δις. ευρώ. Και προυπολογίζεται clawback 179 εκ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο, προκειμένου να καταβληθούν οφειλές. Με το δεδομένο αυτό, η κάλυψη των ασθενών για το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να γίνεται δωρεάν από τις ιδιωτικές κλινικές, αφού οι συμβάσεις καλύπτουν υποχρεωτικά όλα τα περιστατικά των ασφαλισμένων, αντί των παλαιοτέρων συμβάσεων που ήταν επιλεκτικές και το ΕΣΥ αγόραζε συγκεκριμένες υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο ΣΕΚ διεκδικεί κατηγοριοποίηση των κλινικών, διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις πολλαπλές αλλαγές του κανονισμού παροχών και των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων και από το δημόσιο τομέα υγείας, ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

Ο κ. Καρταπάνης σημείωσε πως με την αφαίρεση του clawback από τις ιδιωτικές κλινικές, θα προκληθεί περαιτέρω έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, με αποτέλεσμα να μετακυλιστεί το πρόβλημα στις Τράπεζες.

Ο γενικός διευθυντής του Ιασώ κ. Πασχάλης Μπουχώρης, υπογράμμισε μάλιστα, ότι αντί της έκπτωσης του 8% που ζητήθηκε για την αποπληρωμή του υπολοίπου, ο ΣΕΚ πρότεινε έκπτωση 2% επί του τζίρου, όμως απάντηση δεν δόθηκε ποτέ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management