Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Ιατρού Ευαγγελιστή Λουκά, προστάτη των γιατρών.

Η πρώην Υπουργός Υγείας και Ευρωβουλευτής, κα Γιαννάκου Μαριέττα έκανε μία εκτενή αναφορά στις παθογένειες του παρελθόντος που επιβαρύνουν ακόμα το σύστημα, έδωσε στοιχεία για την οικονομική κρίση σε άλλες χώρες με τα μέτρα που ελήφθησαν, και έκανε μνεία για τους τρόπους διαχείρισης των πολιτικών υγείας υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης. Επισήμανε δε ότι η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και εργατικότητα, έχοντας σεβασμό στους ελάχιστους διαθέσιμους πόρους, και με στόχο την προάσπιση της υγείας ιδίως των ευπαθών και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Ζούμπος Νικόλαος έκανε αναφορά στους άξονες αναδιάρθρωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με σχέδιο ανακοπής της υποβάθμισης, με εφαρμογή άμεσων απαραίτητων διορθωτικών κινήσεων και με αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών. Ανέφερε ότι παρά τα προβλήματα στην παροχή περίθαλψης στη χώρα μας, το επίπεδο είναι πολύ ψηλό συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Λιαρόπουλος Λυκούργος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών ανέλυσε τη δική του πρόταση για την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, τονίζοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται αύξηση της χρηματοδότησης με ορθολογικότερη κατανομή των πόρων. Ανέφερε ότι στην Ελλάδα, η κρίση έφερε μείωση στην ήδη πολύ χαμηλή δημόσια δαπάνη για εξωνοσοκομειακή φροντίδα, επομένως το βάρος έπεσε στην ιδιωτική δαπάνη που δεν επαρκεί, λόγω κρίσης. Πρότεινε άμεση αναδιοργάνωση με βασικό άξονα την κάλυψη των βασικών υγειονομικών αναγκών του πολίτη, με στήριξη της ΠΦΥ στο πλαίσιο περιφερειακής διαχείρισης του ΕΟΠΥΥ και συνεργασία όλων των γιατρών, με την απαραίτητη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης.

Ο κ. Φιλαλήθης Τάσος, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Παν/μίου Κρήτης, ανέλυσε διεξοδικά τα διαφορετικά συστήματα υγείας σε άλλες χώρες, επεσήμανε τις στρεβλώσεις στο υφιστάμενο σύστημα ΠΦΥ στη χώρα μας και κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής διαχειριζόμενων από τις Υγειονομικές Περιφέρεις, ενιαία σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και ισότιμη συμμετοχή όλων των γιατρών.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντός παρουσίασε διεξοδικά τη δική του πρόταση σχετικά με την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στον Υπουργό Υγείας προς διαβούλευση. Το σχέδιο προβλέπει την ενοποίηση και συγχώνευση των 545 δημόσιων δομών σε ένα ενιαίο οργανωμένο Νομαρχιακό δίκτυο ΠΦΥ ανά Καλλικρατικό Δήμο με κλειστό περιφερειακό σφαιρικό προϋπολογισμό, διατηρώντας χωρίς αλλαγές το υπάρχον συνολικό προϋπολογισμό του Οργανισμού στο 1,5 δις ευρώ, που προστίθεται στα 2,3 δις ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης. Προτείνεται η εισαγωγή εργαλείων ελέγχου της δαπάνης και διασφάλισης της ποιότητας υπό τον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, ως αγοραστή και παρόχου, με διατήρηση της ελεύθερης επιλογής Οικογενειακού γιατρού.

Ο κ. Κοντός ανέφερε, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη μείωση των δαπανών για την υγεία, ότι στο παρελθόν υπήρχε υπερκατανάλωση υπηρεσιών υγείας τις οποίες το κράτος δεν μπορεί πλέον να στηρίξει και ότι το μέτρο της αυτόματης επιστροφής χρήματος είναι άδικο. Τόνισε όμως ότι η παρατηρούμενη υπέρβαση των διαγνωστικών εξετάσεων έχει ξεπεράσει κατά 50% και των ιδιωτικών κλινικών το 47%, τον αντίστοιχο κλειστό προϋπολογισμό του Οργανισμού. Σημείωσε ότι οι πληρωμές των παρόχων πραγματοποιούνται με συστηματικότερο τρόπο και ότι η καθυστέρηση βρίσκεται πλέον στο τετράμηνο.

Επεσήμανε δε, ότι οι συμβεβλημένοι πάροχοι μπορεί να έχουν παράπονα, πρέπει όμως να κατανοήσουν ότι η χώρα περνά μία κρίση για την οποία όλοι πρέπει να συμβάλλουν. Μετά από σχετικό αίτημα της Προέδρου, δεσμεύτηκε να υπογράψει άμεσα την εντολή πληρωμής των εκκαθαρισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΟΠΑΔ που αφορούν το τελευταίο τετράμηνο του 2011, δίνοντας μία ανάσα ρευστότητας στη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων. Ανέφερε δε ότι σύντομα θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων γιατρών των δημόσιων δομών του ΕΟΠΥΥ που έληξαν μέσα στο 2013, γεγονός που έπληξε τη λειτουργία των πολυϊατρείων στην περιοχή.

Οι συνολικές παρουσιάσεις των ομιλητών είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Η συμμετοχή του ΙΣΠ στη δημόσια διαβούλευση για την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ θα συνεχιστεί με κατάθεση προτάσεων στην πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ, ελπίζοντας ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά τη διαμόρφωση της τελικής απόφασης.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο