Δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, συμμετοχή φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο και μέγιστο αριθμό πέντε αδειών ανά επιχειρηματία, είναι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Iatronet, την πρόταση αυτή παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνο Λουράντο και μέλη του προεδρείου.

Η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη και πραγματοποιήθηκε έπειτα από...αιφνιδιαστική επίσκεψη των φαρμακοποιών στην Αριστοτέλους.

Ο Κωνσταντίνος Λουράντος ζήτησε να πληροφορηθεί την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το θέμα, την οποία φέρεται να έχει γίνει αποδεκτή από τους “θεσμούς”. Τα όσα άκουσε προκάλεσαν την αντίδρασή του και ο ΠΦΣ αναμένεται να αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχετική πρόταση, την οποία έχει παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε μαζί τους την Τετάρτη και τους ανέφερε ότι η ελληνική θέση είναι να επιτρέπεται η ίδρυση φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς, με τον όρο ότι μέτοχος θα είναι και φαρμακοποιός.

Τσακαλώτος

Συνάντηση είχε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους θεσμούς.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, το ψωμί, τις εκπτώσεις και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, φαίνεται πως γίνεται δεκτή από τους δανειστές η ΚΥΑ που πρότεινε η κυβέρνηση.

Η ΚΥΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου, χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.

ΠΦΣ

Το βράδυ της Τετάρτης ανακοινώθηκαν από το προεδρείο του ΠΦΣ τα εξής:

“Το διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ, στη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης, ενημερώθηκε αιφνιδιαστικά για τις δηλώσεις του υπουργού κ. Σταθάκη σχετικά με τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

Διέκοψε τη συνεδρίαση και επειγόντως μετέβη σύσσωμο στο υπουργείο Υγείας.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, διαπιστώθηκε ότι στη διαμορφούμενη πρόταση για την τελική διατύπωση της υπουργικής απόφασης
καταλύεται πλήρως ο επιστημονικό ρόλος του φαρμακοποιού και ο επιστημονικός χαρακτήρας του φαρμακείου.

Μετά την συνάντηση, το διοικητικό συμβούλιο συνέχισε τη συνεδρίαση του και αποφάσισε ομόφωνα:

Nα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στις 2.30 το μεσημέρι.

Να εισηγηθεί την πραγματοποίηση 24ωρων κυλιόμενων απεργιών στην έκτακτη γενική συνέλευση που θα συγκληθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.

Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ καλεί τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας σε απεργιακή ετοιμότητα”.

Δ.Κ.