Ομόφωνα ψήφισε στις 19 Νοεμβρίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο, την εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχου Αττικής για την Κοινωνική Πολιτική, κας Θανοπούλου Κατερίνας, για την ίδρυση Κέντρου Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, τη δεύτερη σε έκταση και πληθυσμό της Περιφέρειας Αττικής, δεν υπάρχει σήμερα αντίστοιχο κέντρο. Η συγκεκριμένη Περιφέρεια παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες, καθώς ο πληθυσμός της, στη μεγαλύτερη έκτασή του, ανήκει σε φτωχά λαϊκά στρώματα, έχει μεγάλο ποσοστό νεαρών ατόμων και πλήθος περιστατικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Έπειτα από αλλεπάλληλες συναντήσεις και διαβουλεύσεις της Αντιπεριφερειάρχου για την Κοινωνική Πολιτική και του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Πειραιά κ. Γαβρίλη, με τους Δήμους Πειραιά, Νίκαιας- Ρέντη, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Κορυδαλλού, τους τοπικούς φορείς και τον ΟΚΑΝΑ, τεκμηριώθηκε από κοινού η ανάγκη σύστασης ενός νέου Κέντρου Πρόληψης, υπό την επιστημονική εποπτεία του ΟΚΑΝΑ, το οποίο θα λειτουργεί με έδρα το Δήμο Πειραιά και με 4 κατ’ αρχήν παραρτήματα στους Δήμους Νίκαιας- Ρέντη, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Κορυδαλλού.

Τα Κέντρα Πρόληψης δημιουργούνται σε συνεργασία του ΟΚΑΝΑ με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Μέσω των προγραμμάτων που υλοποιούν στην κοινότητα επιδιώκουν τόσο την ενδυνάμωση του ατόμου, όσο και τη μείωση των παραγόντων που οδηγούν στη χρήση νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και σε άλλες μορφές εξαρτητικών στάσεων και συμπεριφορών.

Η φιλοσοφία των προγραμμάτων βασίζεται στην ενεργητική συμμετοχή και δράση όλης της κοινωνίας και όχι μόνο των ειδικών. Οι δράσεις που αναπτύσσονται δεν εξαντλούνται μόνο στην παροχή έγκυρης και επιστημονικής πληροφόρησης, αλλά στοχεύουν επίσης στην ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, στην υιοθέτηση θετικών στάσεων ζωής και στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση φορέων και ομάδων στα πλαίσια της τοπικής κοινωνίας προς την κατεύθυνση της συλλογικής παρέμβασης σε θέματα και προβλήματα που αφορούν σε όλους.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Καφετζόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία, ως αναγκαιότητα, ενάντια στη μάστιγα των εξαρτήσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης