Σε επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την ακούσια νοσηλεία (άρθρο 95 του νόμου 2071/92), προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Για τον σκοπό αυτό, συστήθηκε δεκαμελής ομάδα εργασίας, υπό τον επίκουρο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θράκης Κωνσταντίνο Κοσμάτο.

Στην ομάδα μετέχουν, επίσης, οι Αθανάσιος Κουζένης (καθηγητής Ψυχιατροδικαστικής), Ιωάννης Παπαδόπουλος (ψυχίατρος), Νικόλαος Μαρκέτος (ψυχίατρος), Νικόλαος Μπιλανάκης (ψυχίατρος), Κωνσταντίνος Μοσχοβάκης (προϊστάμενος Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας), Ιωάννης Αλεξάκης (δικηγόρος), Παναγιώτης Βιδάλης (συνταγματολόγος), Ευγενία Σταθοπούλου (εισαγγελέας Πρωτοδικών Κορίνθου) και Αιμιλία Πανάγου (Συνήγορος του Πολίτη).

Έργο της ομάδας είναι η εκπόνηση σχεδίου νόμου και των τυχόν εφαρμοστικών αποφάσεων, προκειμένου να επικαιροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο της ακούσιας νοσηλείας και να αναπτυχθούν οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες για τον περιορισμό των ακούσιων νοσηλειών.

Οι σχετικές προτάσεις πρέπει να έχουν κατατεθεί έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Για να μπει ένα πρόσωπο σε ακούσια νοσηλεία, πρέπει να πάσχει από ψυχική διαταραχή, να μην είναι ικανό να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του, η έλλειψη νοσηλείας να έχει ως συνέπεια να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του ή η νοσηλεία του να είναι απαραίτητη για να αποτραπούν πράξεις βίας κατά του ίδιου ή τρίτου.

Την ακούσια νοσηλεία μπορούν να ζητήσουν ο σύζυγός του ή συγγενής σε ευθεία γραμμή απεριόριστα ή συγγενής εκ πλαγίου μέχρι και το δεύτερο βαθμό ή όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του.

Σε επείγουσες περιπτώσεις, εάν δεν υπάρχει κανένα από τα πρόσωπα αυτά, την ακούσια νοσηλεία μπορεί να ζητήσει και αυτεπάγγελτα ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου κατοικίας ή διαμονής του ασθενή.

Αν και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο θεωρείται ικανοποιητικό, αντιμετωπίζει μία σειρά από προβλήματα.

Παραδείγματα

Χαρακτηριστικά είναι τρία παραδείγματα που αναφέρει σε παλαιότερη ανάλυσή του ο Ευτύχης Φυτράκης, διδάκτωρ Νομικής, ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη:

  • Έπειτα από αίτηση συγγενούς, εκδόθηκε εισαγγελική παραγγελία για ακούσια εξέταση προσώπου, το οποίο βρισκόταν ήδη σε Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, όπου και προσήλθαν οι αστυνομικοί για τη μεταφορά του ενοίκου!
  • Σύζυγος, προκειμένου να επιτύχει - στο πλαίσιο σφοδρής αντιδικίας - την απομάκρυνση της συζύγου από την κοινή οικία, επιτυγχάνει την έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας για ακούσια εξέταση! Μετά τη διαπόμπευση της σύλληψης, χρειάστηκε παραμονή επί τριήμερο στο ψυχιατρείο, μέχρι να ολοκληρωθεί η όλη ιστορία.
  • Σε μια τρίτη περίπτωση, η φερόμενη ως ασθενής συνελήφθη και μεταφέρθηκε για εξέταση σε ψυχιατρείο όπου όμως, αφού συμβουλεύτηκε το δικηγόρο της, αρνήθηκε να υποστεί την εξέταση και αποχώρησε.

Το ευτράπελο είναι ότι στη συνέχεια ασκήθηκε δίωξη εναντίον της και εναντίον του δικηγόρου για απείθεια!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;