Ενεργό είναι ακόμη το θέμα των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων για τις οποίες χρεώνονταν 1.500 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.

Η υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, έχει άφθονο παρασκήνιο και δεν έχει κλείσει, όπως προκύπτει από τη συζήτηση στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτη Γεωργακόπουλου στην επιτροπή το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, ο κ. Σαλμάς εμφανίζεται σε αρκετά παραπεμπτικά να είναι παραγγέλων και εκτελών την εξέταση γιατρός.

Τον Δεκέμβριο του 2014 – είπε – η διαγνωστική αρθροσκόπηση είχε αρχικά λάβει τιμή 1.500 ευρώ από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), ποσό το οποίο αφορούσε νοσηλεία δύο ημερών σε νοσοκομείο.

Το ΚΕΣΥ, ωστόσο, εκτίμησε πως την ίδια αμοιβή μπορούν να λαμβάνουν και τα ιδιωτικά εργαστήρια που τη διενεργούν, αν και η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 20 λεπτά.

Για το θέμα υπήρξαν αντιδράσεις και έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες, ωστόσο, δεν εισακούστηκαν από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Ήρθε, δε, στην επικαιρότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατηγόρησε ευθέως τον κ. Σαλμά, ο οποίος απάντησε με μήνυση.

Ο κ. Γεωργακόπουλος έκανε λόγο για “φάουλ” του ΚΕΣΥ απόφαση της 29ης Απριλίου του 2015, με την οποία δεν λάμβανε υπόψη τις αιτιάσεις των υπηρεσιών.

Συστέγαση

Αναρωτήθηκε, επίσης, πώς δόθηκε άδεια συστέγασης του ιατρείου του κ. Σαλμά με το εν λόγω διαγνωστικό εργαστήριο, δεδομένου ότι ο νόμος απαγορεύει ρητά τη συστέγαση ιατρείων και διαγνωστικών εργαστηρίων.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ στην επιστροφή ποσών από το ιδιωτικό εργαστήριο που διενεργούσε την αρθροσκόπηση σε ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Επεσήμανε πως έχουν γίνει τρεις καταθέσεις στον ΕΟΠΥΥ, συνολικού ύψους 54.264 ευρώ από το εν λόγω εργαστήριο: η πρώτη έγινε στις 10 Ιανουαρίου 2017 και αφορούσε ποσό 20.400 ευρώ, η δεύτερη στις 25 Ιανουαρίου 2017 και αφορούσε ποσό 29.325 ευρώ και η τρίτη στις 28 Ιουνίου 2017 και αφορούσε ποσό 4.539 ευρώ.

Αναιτιολόγητη

Ο κ. Γεωργακόπουλος σημείωσε πως η κατάθεση είναι αναιτιολόγητη και – όπως προκύπτει από τα αρχεία του Οργανισμού – δεν αφορά επιστροφή (clawback) ή οποιαδήποτε άλλη βεβαιωμένη οφειλή.

Οι πληρωμές για clawback που έχουν γίνει από το εργαστήριο είναι 4.539 ευρώ (Φεβρουάριος 2016), 57.956 ευρώ (Απρίλιος 2016) και 27.301 ευρώ (Απρίλιος 2017).

Στις 24 Αυγούστου, ο γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ Κωνσταντίνος Μπαρούς απέστειλε έγγραφο προς το εργαστήριο, με το οποίο ζητεί να μάθει περί τίνος πρόκειται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας