Σοβαρές καταγγελίες κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, εξαπέλυσε την Πέμπτη ο Παύλος Πολάκης από το βήμα της Βουλής.

Ο αναπληρωτής υπουργός άφησε αιχμές κατά του βουλευτή της ΝΔ για “κομπίνα” εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με αχρείαστες διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο κ. Πολάκης κατήγγειλε ότι ο κ. Σαλμάς εκμεταλλεύτηκε την τότε υπουργική του ιδιότητα, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις και να τιμολογηθεί η εξέταση της προδιαγνωστικής αρθροσκόπησης (φωτό).

Η συγκεκριμένη εξέταση – είπε – δεν χρειάζεται να γίνεται, καθώς η διάγνωση στις αρθρώσεις γίνεται με μαγνητική τομογραφία.

Κατηγόρησε τον κ. Σαλμά ότι ανάλαβε, μαζί με τον αδερφό του, την αντιπροσώπευση του μηχανήματος που κάνει τη συγκεκριμένη εξέταση και πήρε και άδεια ιατρείου.

Είπε, δε, πως ο κ. Σαλμάς είχε καταθέσει παραστατικά στον ΕΟΠΥΥ και πληρώθηκε για την εξέταση 550 ασθενών, με τιμή 1.500 ευρώ.

“Κάντε τον λογαριασμό να δείτε την κομπίνα”, ανέφερε στην ολομέλεια ο κ. Πολάκης, λέγοντας ότι στις ΗΠΑ η μέγιστη τιμή για την ίδια εξέταση είναι 450 δολάρια.

Κατηγόρησε και τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, Παναγιώτη Σκαναδαλάκη, τονίζοντας ότι ως πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) τιμολόγησε την εξέταση με 1.500 ευρώ.

Απάντηση

Ο κ. Σαλμάς απάντησε στις αιτιάσεις του κ. Πολάκη, καταθέτοντας την Παρασκευή μήνυση και αγωγή κατά του αναπληρωτή υπουργού Υείας και κάνοντας λόγο για συκοφαντία:

“Με απίστευτες ανακρίβειες, μίλησε περί ενός υποτιθέμενου σκανδάλου χωρίς να υπάρχει. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, σκάνδαλο υπάρχει όταν ζημιώνεται το ελληνικό δημόσιο έστω και 1 ευρώ.

Με τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο δε ζημιώθηκε ούτε ένα ευρώ ο ΕΟΠΥΥ, αφού φρόντισα ως αναπληρωτής υπουργός υπεύθυνος του ΕΟΠΥΥ πριν δύο χρόνια, να εφαρμόσω κλειστό προϋπολογισμό στο σκέλος των διαγνωστικών εργαστηρίων και την επιστροφή του υπερβαίνοντος ποσού που ζητούν τα διαγνωστικά κέντρα.

Δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ για το 2015 και το 2016 είτε υπήρχε η διαγνωστική αρθροσκόπηση είτε όχι, πληρώνει το ίδιο ποσό, ούτε ένα ευρώ περισσότερο. Συνεπώς, ουδεμία ζημία στον ΕΟΠΥΥ προκάλεσε η διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο”.

Ευθύνη

Αναφερόμενος στις 500 αρθροσκοπήσεις που ανέφερε ο κ. Πολάκης, τονίζει ότι την ευθύνη έγκρισης της εξέτασης, της κοστολόγησης της και την διαπραγμάτευση της τιμής της μέσω του ΕΟΠΥΥ, είχαν οι κ.κ. Πολάκης και Κουρουμπλής. Εάν λοιπόν υπάρχει σκάνδαλο ευθύνονται οι ίδιοι ως πολιτικοί προϊστάμενοι του ΕΟΠΥΥ”!

Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, η πρώτη διαγνωστική αρθροσκόπηση σε ιατρείο στην Ελλάδα έγινε τον Ιούνιο του 2015. Την ευθύνη του ΕΟΠΥΥ είχε τότε ο κ. Κουρουμπλής:

“Η πιο πρόσφατη έγινε προχθές, τον Σεπτέμβριο του 2015, την ευθύνη του ΕΟΠΠΥ την είχε ο κ. Πολάκης. Αν η εξέταση κοστολογήθηκε ακριβά (που δεν ισχύει), τίθεται εύλογα το ερώτημα: γιατί οι κύριοι Κουρουμπλής, Ξανθός και Πολάκης, επί 18 μήνες που ανέλαβαν μέχρι και σήμερα δεν όρισαν νέα τιμή στην εξέταση, ενώ είχαν την δυνατότητα να το κάνουν;”, αναρωτιέται ο κ. Σαλμάς.

Σύμβαση

Ο κ. Σαλμάς σημειώνει ότι δεν έχει καμία σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και δεν έχει λάβει ούτε ευρώ από τον Οργανισμό: “Απλά, το ιατρείο μου συστεγάζεται με ένα από τα πολυιατρεία αυτά. Το δε πολυιατρείο που συστεγάζεται με το ιατρείο μου είχε το 2015, 15.000 ευρώ κέρδη προ φόρων”.

Τονίζει, δε, ότι ουδέποτε πήρε καμία αντιπροσώπευση του μηχανήματος και με κανένα συνεργάτη ή συγγενή του: “ Όποιος θέλει, μπορεί να επικοινωνήσει με την εταιρεία VisionScope LTD για να το διαπιστώσει.

Ο κ. Πολάκης οφείλει να το αποδείξει μέχρι αύριο, διαφορετικά αύριο το πρωί θα καταθέσω με τον δικηγόρο μου μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και αγωγή εναντίον του”.

Κοστολόγηση

Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, η εξέταση κοστολογήθηκε από 30 επιστήμονες του ΚΕΣΥ και όχι επί της δικής του θητείας.

Ως προς το κόστος της εξέτασης, αναφέρει ότι ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τα 1.275 ευρώ, δηλαδή το 85%.

Μετά τις κρατήσεις, το rebate και το clawback, που ξεπερνούν το 50%, καταλήγει να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ την εξέταση 600 ευρώ. Το αναλώσιμο μιας χρήσης κοστίζει 380 ευρώ στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας