Οδοντιατρικές πράξεις σε κομμωτήριο, είναι το νέο επεισόδιο σε ένα “σίριαλ” παρακμής που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Κλιμάκιο επιθεωρητών εντόπισαν δύο άτυπα “εργαστήρια” σε Χαλάνδρι και Γλυφάδα, όπου γίνονταν λεύκανση δοντιών, χωρίς να υπάρχει η σχετική άδεια.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προέβη με τη συνδρομή αστυνομικής δύναμης σε έλεγχο ιδιωτικών φορέων, προκειμένου να διαπιστώσει την νόμιμη ή μη παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών.

Κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκε η λειτουργία καταστημάτων όπου παρέχονταν οδοντιατρικές υπηρεσίες λεύκανσης δοντιών, χωρίς τα καταστήματα αυτά να έχουν λάβει βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου και χωρίς να χρησιμοποιούν οδοντίατρο για την παροχή των υπηρεσιών αυτών.

Εντός των καταστημάτων βρέθηκαν λευκαντικά υλικά, λυχνίες για τη διάσπαση του λευκαντικού υλικού και ενημερωτικό υλικό για τη λεύκανση δοντιών.

Το κατάστημα στη Γλυφάδα δεν έχει λάβει καμία διοικητική άδεια λειτουργίας, ενώ το κατάστημα στο Χαλάνδρι έχει λάβει άδεια λειτουργίας κομμωτηρίου!

Οι υπηρεσίες του Συλλόγου αναμένεται να προβούν στις νόμιμες ενέργειες για την επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων.

Παρόμοιο περιστατικό είχε υπάρξει και τον περασμένο Μάρτιο, με την υπόθεση να οδηγείται στον εισαγγελέα.

Τον Μάρτιο του 2016, το προεδρείο του ΟΣΑ είχε προειδοποιήσει πως η λεύκανση των δοντιών δεν είναι κοσμητική πράξη, όπως παραπλανητικά προβάλλεται.

Οδηγίες

Με σημερινή ανακοίνωση, επισημαίνει στο καταναλωτικό κοινό ότι συνιστά οδοντιατρική πράξη, η οποία πρέπει να γίνεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Η λεύκανση προϋποθέτει σωρευτικά οδοντιατρική εξέταση, εκτίμηση και διάγνωση της κατάστασης των δοντιών, χρήση προϊόντων λεύκανσης ή αποχρωματισμού δοντιών και χρήση ειδικών λυχνιών για τη διάσπαση των χημικών ενώσεων των λευκαντικών υλικών.

Πρέπει να διενεργείται αποκλειστικά και μόνο από οδοντίατρο και σε χώρο που λειτουργεί νόμιμα οδοντιατρείο ή πολυοδοντιατρείο.

Η μη τήρηση των άνω προϋποθέσεων συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών και κατ’ επέκταση τη Δημόσια Υγεία.