Η λεύκανση των δοντιών δεν είναι κοσμητική πράξη, όπως παραπλανητικά προβάλλεται.

Πρόκειται για μία οδοντιατρική πράξη, η οποία πρέπει να γίνεται από οδοντίατρο και σε χώρο που έχει την απαιτούμενη άδεια και βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής Αθανάσιος Υφαντής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου).

Σύμφωνα με τον κ. Υφαντή, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται διαφημιστική δραστηριότητα για υπηρεσίες λεύκανσης εκτός οδοντιατρείων.

Η λεύκανση – είπε – αποτελεί θεραπευτική πράξη, δεδομένου ότι προϋποθέτει οδοντιατρική εκτίμηση και διάγνωση της κατάστασης των δοντιών, που μπορεί να γίνει μόνο από οδοντίατρο.

Απαιτείται, επίσης, λήψη αποτυπωμάτων, προκειμένου να διαμορφωθεί νάρθηκας για την τοποθέτηση του λευκαντικού υλικού, που γίνεται μόνον από οδοντίατρο.

Τα ποϊόντα λεύκανσης ή αποχρωματισμού των δοντιών πρέπει να χορηγούνται μόνον από οδοντιάτρους ή υπό την άμεση εποπτεία τους.

Βλάβες στα δόντια όπως ρωγμές, τερηδόνα, εκτεθειμένες επιφάνειες των ριζών, διαβρώσεις, έντονες αποτριβές αποτελούν πλήρη αντένδειξη για λεύκανση, ενώ η καλή υγεία των περιοδοντικών ιστών είναι απαραίτητη.

Προδιαγραφές

Για τη θεραπεία γίνεται χρήση προϊόντων λεύκανσης ή αποχρωματισμού των δοντιών με συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου συγκεκριμένων προδιαγραφών:

Περιεχόμενο ή εκλυόμενο άνω του 0,1%(>0,1% < 6% Η2Ο2) ή αντίστοιχων με δραστικές ουσίες, όπως το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου τα οποία, πρέπει να πωλούνται μόνο σε οδοντιάτρους και να εφαρμόζονται υπό την επίβλεψή τους αφού οι ουσίες που απελευθερώνονται, δρουν στους ζώντες ιστούς των δοντιών.

Τέλος, στην οδοντιατρική πράξη της λεύκανσης γίνεται χρήση ειδικών λυχνιών για διάσπαση χημικών ενώσεων και οι ουσίες που προκύπτουν δρουν στο ζώντα ιστό των δοντιών.

Βλάβες

Οι πρόσφατες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οδοντιάτρων τείνουν στην αποφυγή χρήσης τους, καθώς βρέθηκε ότι αφυδατώνουν την οδοντική επιφάνεια με κίνδυνο πρόκλησης βλαβών στον πολφό (αγγεία και νεύρα του δοντιού), ενώ η αλλαγή χρώματος που επιφέρουν είναι παροδική, διάρκειας λίγων ημερών.

Η μη σωστή χρήση της λυχνίας ή ακατάλληλη λυχνία μπορούν να δημιουργήσουν εγκαύματα βλεννογόνου, νεκρώσεις πολφού και εγκαύματα στην περιστοματική περιοχή.

Οι οδοντίατροι επισημαίνουν ότι η λεύκανση χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ενώ αν δεν τηρούνται μέτρα αποστείρωσης των εργαλείων και απολύμανσης του χώρου υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως το AIDS και ηπατίτιδες.


ΔΗΜ.Κ.