Υψηλοί τόνοι επικράτησαν την Πέμπτη, κατά την κατάθεση του Μάριου Σαλμά στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η οποία ασχολείται με την κοστολόγηση της “διαγνωστικής αρθροσκόπησης”.

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η κατάθεση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, ο οποίος είχε κάνει λόγο για “φάουλ” του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) να τιμολογήσει το 2014 την εξέταση με 1.500 ευρώ.

Κατά την προσέλευσή του στην επιτροπή, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί συκοφαντίες ότι είναι εκπρόσωπος του μηχανήματος που κάνει τις αρθροσκοπήσεις.

Τόνισε, δε, πως εάν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας δεν ανασκευάσει σχετική του αναφορά, τότε θα κινηθεί νομικά.

Για την υπερκοστολόγηση της εξέτασης στα 1.500 ευρώ, ενώ σήμερα η τιμή της είναι μόλις 400 ευρώ, ο κ. Σαλμάς είπε πως όταν δίνεις μία τιμή και στη συνέχεια μειωθεί, δεν σημαίνει πως έχεις ευθύνες.

Αρνήθηκε ότι έλαβε 800.000 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας πως το σύνολο που εισπραχθεί από το διαγνωστικό κέντρο “ΙΔΕ Διαγνωστική Αρθροσκόπηση” ήταν 276.000.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι στην εταιρεία μετείχαν συγγενικά του πρόσωπα και ο ίδιος συστεγαζόταν στα γραφεία της, εκτιμώντας πως δεν έχει κάνει κάτι μη νόμιμο.

Ο κ. Σαλμάς υπογράμμισε πως δεν έχει βλάψει τον ΕΟΠΥΥ ούτε κατά ένα ευρώ, καθώς ο προϋπολογισμός του είναι “κλειστός” (δεν πληρώνει πάνω από ένα όριο) λόγω του αυτόματου μηχανισμού επιστροφών υπέρβασης (clawback).

Αντιστοίχηση

Εκτίμησε, επίσης, πως η κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης έγινε σωστά γιατί ήταν αντιστοίχηση με το κόστος της παλαιάς μεθόδου.

Ανέφερε, δε, πως την εφάρμοσε πρώτος στην Ευρώπη ως καθηγητής και ως γιατρός, λέγοντας πως ο βίος του ήταν έντιμος και η διαδρομή του καθαρή.

Για τη θητεία του ως υπουργός, σημείωσε πως έδωσε τη μεγαλύτερη μάχη στον χώρο της διαφθοράς στο φάρμακο και πως ήταν ο βασικός συντελεστής για να αποκαλυφθεί η υπόθεση Novartis στην Ελλάδα.

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι σε κάποιες περιπτώσεις ήταν “παραγγέλων” τη διαγνωστική αρθροσκόπηση και “εκτελών” γιατρός είπε πως αυτό δεν είναι παράνομο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης