Στην προμήθεια νέου μηχανήματος για την αξιολόγηση της αντοχής των προφυλακτικών προχωρεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Το “σύστημα όγκου πίεσης και ρήξης προφυλακτικών”, όπως ονομάζεται θα τοποθετηθεί στο Εργαστήριο Χημικών Αναλύσεων Καλλυντικών και Λοιπών Προϊόντων της Διεύθυνσης Εργαστηρίων του Οργανισμού.

Το κόστος προμήθειάς του ανέρχεται στα 55.000 ευρώ και η επιλογή έγινε έπειτα από συνοπτικό διαγωνισμό, με βάση τη σχέση ποιότητας και πιο συμφέρουσας τιμής.

Τα μηχανήματα ελέγχου καταγράφουν τις παραμέτρους αντοχής και τον χρόνο θραύσης των προφυλακτικών, έπειτα από την τοποθέτηση σε αυτά αέρα υπό πίεση.

Περιλαμβάνουν πολλαπλά σημεία δοκιμών και κάθε σταθμός είναι εξοπλισμένος με αισθητήρες, οι οποίοι καταλήγουν σε υπολογιστή.

Στο τέλος της δοκιμής, κάθε αισθητήρας μεταφέρει τα δεδομένα σε υπολογιστή, από όπου μπορούν να εκτυπωθούν ή να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας και στατιστικής αξιολόγησης.

Λάτεξ

Το προφυλακτικό αποτελεί βασικό μέσο πρόληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως το AIDS και η ηπατίτιδα και κατασκευάζεται από λάτεξ (καουτσούκ).

Τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου υλικού είναι πως μπορεί να παραχθεί σε λεπτά φύλλα και να τεντωθεί σε μεγάλο βαθμό χωρίς να σπάσει.

Το λάτεξ, ωστόσο, είναι ένα βιολογικό υλικό, πολύ ευαίσθητο σε διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες. Η ποιότητά του μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και η θερμοκρασία του σώματος.

Με αυτό το δεδομένο, πολλά προφυλακτικά που έχουν περάσει τα τεστ αντοχής στο εργοστάσιο, ενδέχεται να έχουν μειωμένη αντοχή όταν κυκλοφορούν στην αγορά.

Δροσερό

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το προφυλακτικό πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος, καθώς η θερμοκρασία μπορεί να το καταστρέψει.

Προφυλακτικά που έχουν μείνει εκτεθειμένα στη ζέστη για μερικές μέρες (αυτοκίνητο, τσέπη παντελονιού), ίσως να έχουν καταστραφεί.

Να ελέγχετε πάντοτε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία του, καθώς ένα ληγμένο προφυλακτικό μπορεί να έχει αλλοιωθεί και είναι πιο εύκολο να σπάσει.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]