Αναταράξεις και τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων προκαλεί η επικείμενη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ελεύθερη χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης εμφανίστηκε αρχικά αντίθετος στην προωθούμενη ρύθμιση, λέγοντας πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Κατσίκης έκανε λόγο για “κακοποίηση της αλήθειας και διαστρέβλωση της πραγματικότητας” αναφορικά με την απάντησή του:

“Απήντησα ότι είμαι αντίθετος σε αυτό το γενικό ερώτημα που υπονοούσε αποποινικοποίηση προκειμένου να ικανοποιήσει πάθη εξαρτημένων από ουσίες και όχι στη χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης”.

Εξηγήσεις έδωσε την Πέμπτη και ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως ο θόρυβος γίνεται για δημιουργία εντυπώσεων και εστιών διαφοροποίησης στους κυβερνητικούς εταίρους, σε κάποια επιμέρους θέματα.

Ο Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε πως η πρόσβαση ενός ασθενούς που έχει ιατρική ένδειξη να πάρει ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει κάνναβη είναι εξασφαλισμένη και ότι είναι νόμιμη η κυκλοφορία αυτών των σκευασμάτων στη χώρα μας.

Ενδιαφέρον

Δεν έχουμε - είπε - ακόμα ενδιαφέρον από την πλευρά των εταιρειών να φέρουν να υποβάλλουν φακέλους στον ΕΟΦ να πάρουν αδειοδοτηση και στη συνέχει να ακολουθηθεί η διαδικασία που υπάρχει και για τα υπόλοιπα φάρμακα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αυτό που εκκρεμεί είναι ότι χρειάζεται μία αλλαγή στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή στον νόμο 4139/13.

Πρέπει, δηλαδή, να δίνεται η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση των ρυθμίσεων για τα ναρκωτικά και για τους πίνακες κατάταξης των ναρκωτικών ουσιών και κατ’ εξαίρεση να δίνεται η δυνατότητα καλλιέργειας στη χώρα μας και επεξεργασίας φυτών με στόχο τη φαρμακευτική τους αξιοποίηση.

Συντονισμός

Αυτό, όμως, είναι μία υπόθεση διυπουργικού συντονισμού, συμμετέχουν τέσσερα υπουργεία: το Υγείας με το δικό του το ρόλο και την ευθύνη, το Δικαιοσύνης, το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως έχει γίνει η σχετική επεξεργασία και πως θα υπάρξει η τελική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα έρθει στη Βουλή.

Θα προβλέπει το ευνοϊκό θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν για να μπορεί κάποιος επενδυτής να κάνει μία καθετοποιημένη, η οποία θα περιλαμβάνει την παραγωγή, την επεξεργασία και την τελική διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου