Σημαντικά είναι τα μεγέθη που αφορούν τη χορήγηση φαρμάκων σε ανασφάλιστους πολίτες.

Περίπου 700.000 πολίτες λαμβάνουν σήμερα συνταγές για φάρμακα με μηδενική συμμετοχή, με το κόστος να ανέρχεται έως και στα 12 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον “247”.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, περίπου το ένα τρίτο των ανασφάλιστων παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους, με εισοδηματικά κριτήρια.

Όπως είπε, δεν είναι το ίδιο η μηδενική συμμετοχή και η δωρεάν χορήγηση των φαρμάκων. Προκύπτουν επιβαρύνσεις λόγω της διαφοράς ασφαλιστικής και λιανικής τιμής και της καταβολής ενός ευρώ ανά συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως 100.000 ανασφάλιστοι πολίτες κάθε μήνα συνταγογραφούνται για φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις.

Τα φάρμακά τους είναι σε μηνιαία βάση περίπου αξίας 10 με 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, εργαστηριακές εξετάσεις συνταγογραφούνται και εκτελούνται μόνο στις δημόσιες δομές.

Ιδιωτικός

Οι ανασφάλιστοι δεν μπορούν να κάνουν εργαστηριακό έλεγχο και να νοσηλευτούν στην ιδιωτικό τομέα, που είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτή είναι η μόνη διαφοροποίηση σε σχέση με τους ασφαλισμένους και έγινε για αντικειμενικούς λόγους, προκειμένου να μην υπάρξει συνειδητή από - ασφάλιση.

Πρόκειται για την προσπάθεια κάποιος να μην πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, παρότι έχει ενδεχομένως την οικονομική δυνατότητα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Θεμιστοκλέους στα νοσοκομεία Ξάνθης, Καβάλας και στο υπό ανέγερση νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ
Σαράντης: Αποκλειστική διανομή των προϊόντων Jordan στα φαρμακεία
Δημητριακά πρωινού και γκρανόλα: Ποιο έχει πιο πολλή ζάχαρη;