Σε υψηλές θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο κατατάσσεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΕΚΠΑ).

Οι θέσεις είναι ακόμη υψηλότερες για σχολές του τομέα της Υγείας, όπως η Φαρμακολογία και η Ιατρική.

Αυτό προκύπτει από μία σειρά αξιολογήσεων, όπως ο ειδικός πίνακας διεθνούς κατάταξης Πανεπιστημίων με βάση την απασχολησιμότητα των αποφοίτων και τη φήμη τους στην αγορά εργασίας του οργανισμού Quacquarelli Symonds (QS).

Στην τρέχουσα έκδοση, αυξήθηκε σημαντικά το εύρος αυτής της κατάταξης. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια αναλύονταν δεδομένα που αφορούσαν 300 ιδρύματα και δημοσιευόταν κατάλογος με 200, φέτος, διπλασιάστηκε ο αριθμός των αξιολογημένων ιδρυμάτων με δημοσίευση των 495 σημαντικότερων Πανεπιστημίων παγκοσμίως στην κατάταξη με κριτήριο την απασχολησιμότητα των αποφοίτων.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για το έτος 2017 - 2018 βρέθηκε για πρώτη φορά στις θέσεις 201 - 250 παγκοσμίως.

Στο συγκεκριμένο πίνακα κατάταξης βρίσκονται ακόμα δύο ελληνικά πανεπιστήμια, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις θέσεις 201 - 250 και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 301 - 500.

Πρώτο

Στην πρώτη θέση του πίνακα βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Stanford (ΗΠΑ).

Στο φετινό πίνακα κατάταξης περιλαμβάνονται πανεπιστήμια από 65 χώρες. Από τα πανεπιστήμια που παρουσιάζονται στην εν λόγω κατάταξη 207 είναι από την Ευρώπη, 99 από τη Βόρεια Αμερική, 117 από την Ασία, 11 από την Αφρική, 33 από τη Λατινική Αμερική και 27 από την Ωκεανία.

Το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει τη 215η θέση ανάμεσα στα 800 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από τις 4.000 ανώτατων ιδρυμάτων, σύμφωνα με τον διεθνώς αναγνωρισμένο κατάλογο του National Taiwan University (Performance ranking of Scientific Papers).

Υψηλότερα

Εάν συνυπολογισθεί πλήρως ως κριτήριο ο αριθμός των τμημάτων του, το ΕΚΠΑ τοποθετείται στην 203η θέση.

Σε επιμέρους τομείς, η κατάταξη του ΕΚΠΑ είναι ακόμα υψηλότερη, όπως η 75η θέση στην Φαρμακολογία και Τοξικολογία, η 139η θέση στην Ιατρική και η 239η θέση στις Επιστήμες της Ζωής.

Η αξιολόγηση του National Taiwan University βασίζεται κυρίως στο ερευνητικό έργο που παράγεται και δημοσιεύεται σε κάθε Ίδρυμα, στην απήχηση που επιτυγχάνουν οι δημοσιευμένες εργασίες, καθώς και στην τελική ιδιαίτερη διάκρισή τους.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο