Την άμεση εξαίρεση των φαρμάκων που απευθύνονται σε ειδικές κατηγορίες, όπως οι καρκινοπαθείς, από περιορισμούς στις τιμές, ζητούν οι καρκινοπαθείς.

Με αφορμή την απόσυρση του σκευάσματος Cotellic της εταιρείας Roche από τη λίστα αποζημιούμενων σκευασμάτων, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου υποβάλει στον υπουργό Υγείας τα εξής:

Την άμεση εξαίρεση περιπτώσεων ομάδων ασθενών όπως η συγκεκριμένη, δηλαδή ασθενείς με σπάνιο ή μεταστατικό καρκίνο, για τον οποίο δεν υπάρχει άλλη γραμμή θεραπείας, από τις διατάξεις του άρθρου 89 του νόμου 4472/17, που παρατίθεται πιο κάτω.

Τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής τους στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Η Ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με την δυνατότητα πρόσβασης των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες που έχουν ανάγκη:

“Για άλλη μία φορά, επιβεβαιώνονται οι επιφυλάξεις που ξεκάθαρα, υπεύθυνα και με παρρησία έχουμε διατυπώσει, σε επιστολές μας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρακολουθώντας τις 'θολές πρακτικές' και τις αιφνιδιαστικές κινήσεις που ακολουθούνται, με σκοπό να οδηγήσουν σε ένα blame game, παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, στο οποίο κανείς δεν ενδιαφέρεται για το θύμα, που είναι οι ασθενείς με καρκίνο”.

Το προεδρείο της Ομοσπονδία επισημαίνει πως μπαίνουν φραγές στην εισαγωγή και αποζημίωση νέων φαρμάκων, με καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ιατρικά κριτήρια και τις ανάγκες ασθενών.

Την κατάσταση επιδεινώνει η έλλειψη Οργανισμού Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, (HTA):

“Δυστυχώς, παρότι μέχρι τώρα δεν τύχαμε θετικής απάντησης σε κανένα από τα πέντε αιτήματα για συνάντηση που αποστείλαμε προς τον υπουργό Υγείας, σήμερα υπό το βάρος των εξελίξεων, καλούμαστε ως εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, να συνδράμουμε και να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα αδιέξοδων πρακτικών, προσεγγίσεων και αποφάσεων που δεν σεβάστηκαν και δεν υπολόγισαν τους ασθενείς”.

Δυσμενές

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ένα νέο, καταφανώς δυσμενέστερο τοπίο, διαμορφώνεται για τους ασθενείς με καρκίνο στη χώρα μας.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα οι ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα, ένα σπάνιο και ιδιαίτερα δυσμενούς πρόγνωσης καρκίνο, να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τη μοναδική, για συγκεκριμένη ομάδα ασθενών, θεραπεία.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το ακριβή αριθμό των ασθενών που θίγονται από την απόφαση, διότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στερείται πληθυσμιακού Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, όμως εκτιμάται πως είναι περίπου 50 ασθενείς.

Η απόσυρση φαρμάκου της θετικής λίστας από τη Roche θεωρείται μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τους ογκολογικούς ασθενείς στη χώρα μας, η οποία εκτιμάται ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου:

“Δεν είναι δυνατόν άλλη μια φορά, μετά το 2012, οι ασθενείς με καρκίνο να είναι όμηροι σε διελκυστίνδα της βιομηχανίας και της πολιτείας. Είμαστε πολίτες ευνομούμενου κράτους και απαιτούμε να τηρηθεί το Σύνταγμα που ορίζει στο άρθρο 5 παρ. 5 ότι καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας του”.

ΣΦΕΕ

Για το ίδιο θέμα, το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ανακοίνωσε πως είχε επισημάνει επανειλημμένως - εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον - τους κινδύνους και τις τραγικές επιπτώσεις της νέας φαρμακευτικής πολιτικής στους Έλληνες ασθενείς και το δημόσιο σύστημα Υγείας:

“Ο ΣΦΕΕ έχει υπογραμμίσει την αντίθεση του στα οριζόντια φοροεισπρακτικά και δυσβάσταχτα μέτρα. Ταυτόχρονα, έχει προτείνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με προτεραιότητα τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στην απαραίτητη θεραπεία.

Επιπλέον, οι προτάσεις του ΣΦΕΕ διασφαλίζουν τόσο τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας όσο και των εταιριών μελών του και των εργαζομένων τους”.

Το προεδρείο του Συνδέσμου καλεί, για μία ακόμη φορά, το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει άμεσα τα μέτρα αυτά και να προχωρήσει στην υλοποίηση των απαραίτητων, διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα