Μείωση 58% στον αριθμό των υιοθεσιών καταγράφεται στα χρόνια της κρίσης.

Αν και η διαθεσιμότητα παιδιών δεν είναι ευκαταφρόνητη, όλο και λιγότεροι γονείς εκδηλώνουν ενδιαφέρον να υιοθετήσουν.

Στα δημόσια μαιευτήρια “Έλενα” και “Αλεξάνδρα” φιλοξενούνται κάθε χρόνο δεκάδες παιδιά, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί από τους φυσικούς τους γονείς.

Τα περισσότερα περιμένουν έως και οκτώ μήνες, μέχρι να βρεθεί οικογένεια, αλλά η κρίση καθιστά δυσβάσταχτο το μεγάλωμα παιδιού.

Καθοριστικό ρόλο, βέβαια, διαδραματίζει και η γραφειοκρατία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολύμηνες καθυστερήσεις τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 2007 είχαν γίνει στην Ελλάδα 526 υιοθεσίες, ενώ πέρυσι μόλις 221.

Τα 150 παιδιά που υιοθετήθηκαν προέρχονταν από βιολογικούς γονείς εκτός γάμου.

Από τα 221 υιοθετηθέντα παιδιά, τα 138 ήταν ηλικίας έως 5 ετών, τα 25 ηλικίας 6 έως 10 ετών, τα 22 από 11 έως 18 ετών, ενώ 32 ήταν ηλικίας άνω των 19 ετών.

Το 2016, έγιναν 50 υιοθεσίες λιγότερες από το 2015 (271), με τη μεγαλύτερη μείωση - σε απόλυτες τιμές – να παρατηρείται στην Αττική (33,5%).

Αύξηση

Εξαίρεση στη θλιβερή αυτή εικόνα είναι η κεντρική Ελλάδα, όπου καταγράφηκε αύξηση κατά 81,3% στις πράξεις υιοθεσίας.

Πρόκειται για τη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου.

Κατά κύριο λόγο, οι θετοί γονείς είναι δύο σύζυγοι, αλλά παρατηρείται αύξηση στις πράξεις υιοθεσίας από θετούς γονείς που αντιπροσωπεύουν μονογονεϊκή οικογένεια.

Το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις υιοθεσίες, είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

Δημ.Κ.