Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι, πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.

Εκφράζουν έτσι την ανησυχία τους για τον νέο οργανισμό του υπουργείου Υγείας, με τον οποίο περιορίζεται η αυτονομία του ΕΟΠΥΥ.

Με το Προεδρικό Διάταγμα 121 – σημειώνουν – το υπουργείο Υγείας ελέγχει πλήρως τις αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν θα έχει λόγο ύπαρξης με τη σημερινή του μορφή.

Για το θέμα έχει προηγηθεί ενημέρωση των εργαζομένων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία προφανώς δεν τους έπεισε.

Ο Ανδρέας Ξανθός αναλαμβάνει την αρμοδιότητα να καθορίζει τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους, τα ποσοστά συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων και τις κατηγορίες των παροχών που πρέπει να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, την εποπτεία της νοσοκομειακής περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ ασκούσε μέχρι τώρα μία Διεύθυνση του υπουργείου, ενώ τώρα ασκείται από ένα αυτοτελές τμήμα υπό την εποπτεία του υπουργού.

Μονοψώνιο

Η λογική συγκρότησης του ΕΟΠΥΥ ήταν να αποτελέσει ένα μονοψώνιο υπηρεσιών Υγείας, δηλαδή ένας βασικός αγοραστής από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα διαμόρφωνε τις τιμές χάρη στην τεράστια αγοραστική του δύναμη.

Η ανησυχία που εκφράζεται τώρα είναι πως ένας ανεξάρτητος Οργανισμός περνάει στην πλήρη δικαιοδοσία του υπουργού, ο οποίος μπορεί να κατευθύνει τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ όπου θέλει.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι θεωρούν πως με την υποβάθμιση του ΕΟΠΥΥ θα υπάρξει πρόβλημα με τις θέσεις εργασίας τους.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]