Νέα δεδομένα δημιουργούν στον ΕΟΠΥΥ αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία και μειώσεις στις τιμές εργαστηριακών εξετάσεων.

Σε επίσκεψή του την Πέμπτη στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης σημείωσε για τις δύο αυτές αποφάσεις τα εξής:

  • Θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, η οποία αναφέρεται στη δραστική ουσία.

Το προεδρείο του ΙΣΑ επεσήμανε πως βάσει της πρώτης απόφασης, επιτρέπεται η συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία και πέραν του 15% που προβλέπει το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, το οποίο θα πρέπει να προσαρμοστεί κατάλληλα.

  • Είναι υπό νομική διερεύνηση η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ακυρωτέες τις μειώσεις στις τιμές των εξετάσεων.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο ΙΣΑ έχει κάνει συμπληρωματικό υπόμνημα στην υποβληθείσα αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη.

Ο κ. Μπερσίμης ανέφερε ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση η είσπραξη του rebate και clawback των προηγούμενων ετών.

Για να εξασφαλιστεί, ωστόσο, η οικονομική βιωσιμότητα των παρόχων γίνεται διαπραγμάτευση με την τρόικα για την είσπραξη σε δόσεις στο μέγιστο δυνατό.

Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων προ του 2012 που έχουν παραμείνει για εκκαθάριση στον ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΤΑΥΤΕΚΩ) ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή τους και στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Οφειλές

Για τις τρέχουσες οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι έχουν αποπληρωθεί οι πρώτοι πέντε μήνες του 2017 και το 80% του Ιουνίου, ενώ μέχρι τα τέλη του έτους πρόθεση του Οργανισμού είναι να αποπληρώσει τους επόμενους δύο μήνες.

Ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης και το προεδρείο του ΙΣΑ επεσήμαναν στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ότι κόκκινη γραμμή για τον ΙΣΑ αποτελεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι γιατροί να έχουν την δυνατότητα καταβολής μέσα από την διαδικασία των 120 δόσεων.

Επίσης τόνισαν ότι είναι απαράδεκτο να έχει γίνει υποκοστολόγηση ιατρικών εξετάσεων έως και 70% και να επιβάλλεται η παρακράτηση clawback και rebate από τις επόμενες υποβολές, με τις οποίες είναι αδύνατο φυσικά λόγω της υποκοστολόγησης να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή οι ιατροί και τα πολυϊατρεία.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο