Πανικό προκάλεσε σε δύο συνοδούς ασθενών, έναν τραυματιοφορέα και μία χειρίστρια ιατρικών μηχανημάτων ατύχημα με ασανσέρ στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το περιστατικό συνέβη στη 1.30 το μεσημέρι της Πέμπτης, στο παλαιό κτίριο του νοσοκομείου.

Κόπηκε ο ιμάντας, με αποτέλεσμα το ασανσέρ να υποχωρήσει δύο ορόφους, φτάνοντας από το ισόγειο στο δεύτερο υπόγειο!

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι επιβαίνοντες τραυματίστηκαν και σοκαρίστηκαν, αλλά ευτυχώς δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως τα ασανσέρ και στα δύο κτίρια του ΑΧΕΠΑ έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς είναι πολύ παλαιά και υφίστανται συνεχώς ζημιές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτουν εμπόδια στη διακίνηση ασθενών. Έχουν καταγραφεί περιστατικά στα οποία εγκλωβίζονται συνοδοί, προσωπικό και ασθενείς.

Το προσωπικό τονίζει πως ξεμένουν τα ασανσέρ μεταξύ δύο ορόφων, ενώ πολλές φορές υπάρχει αδυναμία μεταφοράς ασθενών στα χειρουργεία, προκειμένου να χειρουργηθούν.

Το σωματείο των εργαζομένων θέτει το πρόβλημα επί μία δεκαετία στις διοικήσεις, αλλά δεν έχει βρεθεί λύση.

Με τα ίδια ασανσέρ – σημειώνουν – μεταφέρονται ασθενείς, σκουπίδια, τρόφιμα!

Περιστατικά

Το ΑΧΕΠΑ έχει δυναμικότητα 700 κλινών, λειτουργεί με πληρότητα 100%, με επισκεψιμότητα εκατοντάδων καθημερινά συνοδών, 1.000 ασθενών εκτάκτων περιστατικών και φοιτητών που προσέρχονται σε κάθε εφημερία.

Τα ατυχήματα με ασανσέρ είναι συνηθισμένα στα δημόσια νοσοκομεία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, πέντε άτομα είχαν εγκλωβιστεί επί μία ώρα σε ασανσέρ του νοσοκομείου Λάρισας.

Δημ.Κ.