Τη σφοδρή αντίδραση της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Ένωσης νοσοκομειακών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) προκαλεί το νομοσχέδιο για το ωράριο, που κατέθεσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, διότι ο υπουργός Υγείας δεν έκανε νέα συνάντηση με τους γιατρούς, πριν προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του επείγοντος.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει αλλαγές στη διαδικασία των κρίσεων για τις προσλήψεις επιμελητών β' στο ΕΣΥ:

“Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι 'δεν τεκμηριώνεται η κριτική της ΟΕΝΓΕ για αντεργατικό νομοθέτημα' καταρρίπτονται πανηγυρικά.

Το νομοσχέδιο - έκτρωμα δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες ότι αν εφαρμοστεί θα δουλεύουμε λιγότερες ώρες, θα έχουμε πιο ανθρώπινα ωράρια”.

Ως προς τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ επισημαίνει τα εξής:

  • Ο υπολογισμός του 48ωρου δε γίνεται στο διάστημα μιας εβδομάδας, αλλά είναι ο μέσος όρος εργασίας σε τετράμηνη βάση.
  • Καθιερώνεται η ρήτρα της ατομικής εξαίρεσης (opt out).
  • Η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης και δεν προσμετράται στο μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.

Ελαστικοποίηση

Στη συνάντηση που είχε με την ΟΕΝΓΕ, ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε πως η εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη διευθέτηση – ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου των γιατρών είναι δέσμευση της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα της ΟΕΝΓΕ να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δε μπορεί να συμβεί και πως το νομοσχέδιο θα εφαρμοστεί.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας την Τετάρτη (11 το πρωί με 3 το μεσημέρι) και στη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας.

Προκήρυξε, επίσης 24ωρη απεργία τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια (Πέμπτη ή Παρασκευή).

ΕΙΝΑΠ

Την αντίθεσή της στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου εκφράζει και η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ), θεωρώντας πως οι γιατροί μπαίνουν σε καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας, εφάμιλλο ή και χειρότερο του σημερινού.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ διεκδικεί:

  • Εξάωρο, πενθήμερο, 30ωρο, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.
  • Το πολύ μια εφημερία την εβδομάδα με ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης, εντός του εφημεριακού χρόνου, κατά τη διάρκεια της 24ωρης εφημερίας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

"Δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε δούλοι στο όνομα οποιασδήποτε συμμόρφωσης", σημειώνει το προεδρείο της Ένωσης.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα