Στο 1,2-3% του ΑΕΠ μιας χώρας στις ανεπτυγμένες οικονομίες εκτιμάται ότι έχει φθάσει το συνολικό κόστος των ρευματικών παθήσεων, όπως έχει υιοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και επιστημονικούς φορείς, όπως ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος κατά του Ρευματισμού.

Εφαρμογή της υπόθεσης αυτής στην Ελλάδα θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι η δαπάνη -άμεση και έμμεση- θα ανερχόταν σε 5,4 δισ. ευρώ ετησίως. Το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης αυτής αποδίδεται στο έμμεσο κόστος, ενδεικτικό του βαθμού αναπηρίας ο οποίος συνοδεύει τις ΡΠ σε προχωρημένο στάδιο. Εκτιμάται ότι για κάθε 1 ευρώ άμεσου κόστους για έναν ασθενή με ΡΠ θα πρέπει να συνυπολογιστούν επιπλέον 1 με 2 ευρώ για έμμεσες δαπάνες.

Οι ΡΠ αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας, είναι υπεύθυνες για το 60% των αναρρωτικών αδειών μακράς διάρκειας και οδηγούν το 50% των ασθενών εκτός εργασίας. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία του στην πενταετία από τη διάγνωση, ποσοστό που ανέρχεται στο 40% αν συνυπάρχει ακόμη μία πάθηση, όπως κατάθλιψη, καρδιακή ή αναπνευστική νόσος. Επιπλέον το πρόβλημα της τεράστιας ανεργίας στη χώρα λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης πλήττει περισσότερο τα άτομα με ΡΠ όπως και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας υπολογίζει ότι το 2030 ο ελληνικός πληθυσμός άνω των 65 ετών θα ανέρχεται στο 26%, και με γνωστή την επίδραση των ΡΠ σε γηράσκοντες πληθυσμούς αλλά και την αυξητική τάση για παχυσαρκία και ελαττωμένη άσκηση στην Ελλάδα, η χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τις ΡΠ στο άμεσο μέλλον.

Υπολογίζεται ότι από ΡΠ προσβάλλεται το 1/4 του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής του. Στην ευρωπαϊκή Ενωση τα άτομα με ΡΠ ανέρχονται σε 120 εκατομμύρια, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 3 εκατομμύρια Στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού, το 13% πάσχοει από οστεοαρθρίτιδα, το 11% από οσφυαλγία, το 4,8% από Αυχεναλγία, το 4,5% από Οστεοπόρωση και το 2,1% από Φλεγμονώδη Ρευματικά Νοσήματα.

Επιπρόσθετα, υπολογίζεται ότι 1: 1000 παιδιά πάσχει από χρόνια Ρευματική πάθηση.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα οι ΡΠ αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία χρόνιων πρβλημάτων υγείας (38,7%), μακριχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2%) και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενη και μη φαρμάκων (24,0 και 17,1% αντίτοιχα).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο