Σοβαρές καταγγελίες για τη διακοπή λειτουργίας κλινικών σε μία σειρά από δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, κάνει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Επικαλούμενη έγγραφο του διοικητή, σημειώνει πως κλείνουν η Παθολογική και η Χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Νάουσας για πολλές ημέρες το μήνα Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, η ίδια κατάσταση επικρατεί στο Διδυμότειχο, στη Φλώρινα, στη Λευκάδα, στην Άμφισσα, στη Λαμία, στο Μεσολόγγι, στην Αμαλιάδα, στην Κυπαρισσία, στα νοσοκομεία των νησιών και σε πολλά άλλα.

Πολλά νοσοκομεία – αναφέρει – ειδικά στην περιφέρεια, εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών ή οι κλινικές τους καλύπτονται στην καλύτερη των περιπτώσεων από έναν ή δύο γιατρούς. Οι εναπομείναντες ιατροί θα αναγκάζονται από τον διοικητή να δουλεύουν νυχθημερόν χωρίς να πληρώνονται.

“Η κυβέρνηση βρήκε τη λύση. Δεν θα κάνει προσλήψεις αλλά θα στύψουν τους εναπομείναντες ιατρούς”, σχολιάζει.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει για την Πέμπτη τετράωρη παναττική στάση εργασίας (11 το πρωί έως 3 το μεσημέρι) και συγκέντρωση στις 11 έξω από το υπουργείο Υγείας.

Αίτημά της είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί το ωράριο και αυξάνει τις ώρες εργασίας των γιατρών.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας καταγγέλλει πως καταργείται ο σταθερός, ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας των γιατρών:

“Υπό την δαμόκλειο σπάθη των διοικητών των νοσοκομείων οι γιατροί θα αναγκάζονται να υπογράφουν τη ρήτρα συμφωνίας για την αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασία από 48 ώρες που είναι τώρα σε 60 ώρες”.

Λάθος

Η ΠΟΕΔΗΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εργασιακή εξουθένωση των γιατρών και την αύξηση της πιθανότητας ιατρικού λάθους:

“Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς από την τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων και την εργασιακή εξουθένωση.

Πάνω από τις ζωές των ασθενών τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Προσπαθούν με το εν λόγο νομοσχέδιο να μπαλώσουν τα νοσοκομεία την τραγική υποστελέχωση σε γιατρούς”.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας επισημαίνει πως η κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων για το έτος 2018 είναι μειωμένη κατά 350 εκατομμύρια ευρώ και κάθε μέρα το προσωπικό μειώνεται από αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις.

Περισσότεροι από 500 γιατροί θα συνταξιοδοτηθούν τέλους του χρόνου, καθώς συμπληρώνουν το όριο ηλικίας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης