Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, όπως στην Αμερική, στον Καναδά αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία έχει αναγνωριστεί η σημασία της συνοδείας εκπαιδευμένων σκύλων, ώστε να αναγνωρίζουν τις καταστάσεις υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας των διαβητικών φίλων τους. Για άλλη μια φορά οι σκύλοι αποδεικνύεται ότι δεν δρουν μόνο θεραπευτικά αλλά και διαγνωστικά αφού μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης μπορούν να αναγνωρίσουν επικίνδυνες καταστάσεις και να σώσουν ανθρώπους.

Ο Σύλλογος Νέων Διαβητικών ( ΣΥ.Ν.Ε.Δ.) με αφορμή το γεγονός ότι μέλος του έχει ήδη για λόγους αναγνώρισης υπογλυκαιμιών εκπαιδεύσει σκύλο ράτσας Λαμπραντόρ ανοίγει το θέμα της θεσμικής αναγνώρισης της παρουσίας του Σκύλου ειδοποίησης Διαβήτη (Diabetic Alert Dogs ) ζητώντας με σχετική επιστολή του προς την ηγεσία του  Υπουργείου Υγείας την συμπλήρωση σχετικής νομοθεσίας που ισχύει και για τους σκύλους οδηγούς τυφλών και λοιπές αναπηρίες.

«Οι σκύλοι ειδοποίησης για τον διαβήτη είναι μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσής τους κοινωνικοποιημένοι, φιλικοί και προβλέψιμοι σε μαζικούς χώρους, ενώ παράλληλα αναγνωρίζουν και τις υπογλυκαιμικές κρίσεις απαλλάσσοντας από το άγχος τους διαβητικούς φίλους τους. 

Ας αναδείξουμε το θέμα στην ελληνική κοινωνία. Το μόνο που μένει είναι  η θεσμική αναγνώρισή τους για να συνοδεύουν σε όλους τους χώρους μαζικής προσέλευσης (χώρους εστίασης διασκέδασης κ.λ.π)  τους διαβητικούς φίλους τους. Και γιατί όχι να είναι  άλλη μια δυνατότητα ανάπτυξης των φιλοζωϊκών αισθημάτων μας και της αγάπης μας στους πιστούς μας φίλους».