Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), εκπονεί κάθε χρόνο, στις 14 Νοεμβρίου, την εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, με σκοπό να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό ανά τον κόσμο τα οφέλη από τον έλεγχο του διαβήτη, τη σημασία της τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση της νόσου και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών από το διαβήτη. 

Υπάρχουν σήμερα πάνω από 199 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν με διαβήτη και το σύνολο αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 313 εκατομμύρια μέχρι το 2040.  

Ο διαβήτης είναι η ένατη κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες παγκοσμίως, προκαλώντας 2,1 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Ως αποτέλεσμα των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, τα κορίτσια και οι γυναίκες με διαβήτη βιώνουν φραγμούς στην πρόσβαση στην αποτελεσματική από πλευράς κόστους πρόληψη του διαβήτη, έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση, θεραπεία και περίθαλψη, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες εκθέτουν τις γυναίκες στους κύριους παράγοντες κινδύνου του διαβήτη, όπως η κακή διατροφή και η διατροφή, η σωματική αδράνεια, η κατανάλωση καπνού και η επιβλαβής χρήση αλκοόλ.

Δύο στις πέντε γυναίκες με διαβήτη είναι σε ηλικία αναπαραγωγής και αντιπροσωπεύουν πάνω από 60 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Οι γυναίκες με διαβήτη έχουν περισσότερες δυσκολίες να συλλάβουν και μπορεί να έχουν φτωχά αποτελέσματα εγκυμοσύνης. Χωρίς σχεδιασμό πριν από τη σύλληψη, ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο μητρικής και παιδικής θνησιμότητας και νοσηρότητας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα