Σοβαρές είναι οι ανησυχίες για τα προβλήματα Δημόσιας Υγείας που ενδέχεται να προκύψουν έπειτα από τις πλημμύρες στη δυτική Αττική.

Τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης αποτελούν κύρια εστία προβλημάτων, όπως έχουν δείξει παρόμοια περιστατικά.

Κλιμάκιο επιστημόνων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μετέβη την Πέμπτη στη Μάνδρα Αττικής, ενώ το υπουργείο Υγείας εξέδωσε και σχετική εγκύκλιο, η οποία παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω.

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ ενημέρωσε τους υπεύθυνους του Δήμου για θέματα Δημόσιας Υγείας που ενδέχεται να προκύψουν από το αποχετευτικό σύστημα, αλλά και το σύστημα ύδρευσης.

Έδωσε οδηγίες αναγνώρισης “ύποπτων” περιστατικών, υπογραμμίζοντας πως σε περίπτωση που εμφανιστούν συρροές κρουσμάτων πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το κλιμάκιο άφησε στο γραφείο κοινωνικής μέριμνας του Δήμου Μάνδρας φάρμακα και υπνόσακους.

Σε συνεργασία με τη διοίκηση του “Θριάσιου” νοσοκομείου, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα διοργανώσει άμεσα συνάντηση φορέων για την εξέταση των προβλημάτων υγείας που ενδέχεται να εμφανιστούν μετά τις πλημμύρες.

Οδηγίες

Από το υπουργείο Υγείας εκδόθηκε εγκύκλιος, με την οποία καλούνται οι τοπικές αρχές να φροντίζουν κυρίως για τα εξής:

  • Να λαμβάνουν όλα τα απαραί τητα μέτρα για την προστασία των πηγών ύδρευσης (γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις, φυσικές δεξαμενές ύδατος) και να τηρούνται οι αποστάσει ασφαλείας από γειτονικές εστίες ρύπανσης και μόλυνσης. 
  • Να συντηρούνται επαρκώς τα συστήματα ύδρευσης (εξωτερικά και εσω τερικά δίκτυα), να ελέγχονται συστηματικά και να αντικαθίστανται με προτεραιότητα τα τμήματα των δικτύων, που έχουν υποστεί βλάβες.
  • Να διενεργείται υγειονομική αναγνώριση σε διάφορα τμήματα του συστήματος ύδρευσης, σε συνδυασμό με λήψη δειγμάτων νερού για εργαστηριακή εξέταση και έλεγχο του υπολειμματικού χλωρίου. 
  • Να εφαρμόζεται η Υγειονομική Διάταξη για υποχρεωτική απολύμανση σε υδρεύσεις που εξυπηρετούν οικισμούς άνω των 3.000 κατοίκων και να διερευνάται η αναγκαιότητα εφαρμογής απολύμανσης και σε υδρεύσεις, που εξυπηρετούν μικρότερους οικισμούς.
  • Να διενεργούνται δειγματοληπτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι σε αντιπροσωπευτικά προκαθορισμένα σημεία ολόκληρου του δικτύου διανομής από την πηγή υδροληψίας μέχρι τη διάθεση στον καταναλωτή, σύμφωνα με τα προγράμματα παρακολούθησης.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων, με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, που είναι ήδη καταπονημένοι και επιπλέον λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους, ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοι μώξεων.

Νεκρός

Στο μεταξύ, ένα από τα θύματα της πλημμύρας ήταν τραυματιοφορέας σε δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής, σύμφωνα με την Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΔΗΝ).

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ συγχαίρει τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του "Θριάσιου" νοσοκομείου, αλλά θεωρεί πως υπάρχουν ευθύνες για την τραγική έκβαση της θεομηνίας:

"Ο περιορισμός των κονδυλίων για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων, που τα πλεονάσματα των πλεονασμάτων μοιράζονται εντός των ημερών στη Βουλή ως βοήθημα (ένα πιάτο φαί) για ψηφοθηρικούς λόγους, οδήγησε τον κρατικό μηχανισμό σε κατάρρευση.

Δεν διατίθονται κονδύλια για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των φορέων του κρατικού μηχανισμού. Δεν διατίθενται κονδύλια για αντιπλημμυρικά μέτρα προστασίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια