Κλείνει, τελικά, η μονάδα χορήγησης μεθαδόνης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στη Νίκαια.

Όπως καταγγέλλει ο σύλλογος εργαζομένων στον Οργανισμό, η απόφαση – που είχε προκαλέσει πέρυσι έντονες αντιδράσεις – υλοποιείται έναν χρόνο αργότερα, ως “ειλημμένη” και ονομάζεται “αλλαγή χρήσης”.

“Αντί να αυξήσουν τις θέσεις θεραπείας, διεκδικώντας αποφασιστικά (ως όφειλαν εκ του ρόλου τους) τη λειτουργία νέων μονάδων σε χώρους που έχουν προβλεφτεί ειδικά για αυτό (στο Περιστέρι), εξαντλούν την 'αποφασιστικότητά' τους στο να παύουν υπεύθυνους που δεν είναι 'δικοί' τους και να διώκουν συνδικαλιστές”, καταγγέλλει το προεδρείο του Συλλόγου.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τα σχέδια κλεισίματος μονάδων δεν σταματούν στην Αθήνα. Σειρά έχει η Θεσσαλονίκη...

Σημειώνουν πως η δημιουργία μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιείται για να κλείσει η μονάδα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για “καθαρό” Πανεπιστήμιο.

Εκατοντάδες ασθενείς αναγκάζονται να αλλάξουν δομή και θεραπευτή και να μετακινηθούν σε μονάδες ήδη υπερπλήρεις.

Κλείσιμο

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως το κλείσιμο μονάδων του ΟΚΑΝΑ συνεχίζεται, καθώς δύο επιπλέον μονάδες μεθαδόνης παύουν να λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα:

“Δύο χρόνια μετά την υλοποίηση της απόφασης για το κλείσιμο μονάδων μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα, η οποία λήφθηκε παρά τις διαμαρτυρίες μας, και σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική και βιβλιογραφία και οδήγησε όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει στη μείωση της συγκράτησης στη θεραπεία”.

Το προεδρείο του Συλλόγου τους υπογραμμίζει πως αντί η διοίκηση να προχωρήσει σε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και επανεκτίμηση της απόφασης, προχωρεί στην επέκτασή του εγχειρήματος.

Αναλύσεις

Την ίδια ώρα, στις για αναλύσεις ούρων στις μονάδες του Οργανισμού συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ξηρά αντιδραστήρια. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως τα εν λόγω αντιδραστήρια περιορίζουν τις διαγνωστικές δυνατότητες και αυξάνουν την επισφάλεια της θεραπείας.

  • Αφήνουν σοβαρές αιχμές κατά της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, αναφέροντας πως έχει στρεβλή και επικίνδυνη αντίληψη της περί κόστους αποτελεσματικότητας:
  • Διακόπτει βίαια τις θεραπευτικές σχέσεις που επί χρόνια έχουν δημιουργηθεί.
  • Εξαναγκάζει ανθρώπους να μετακινούνται καθημερινά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ακόμη και να αλλάξουν το είδος της φαρμακευτικής τους αγωγής.
  • Αφήνει την περιοχή του Πειραιά, των όμορων δήμων και των νησιών του Αργοσαρωνικού χωρίς μονάδα μεθαδόνης.
  • Μειώνει τις θέσεις θεραπείας με μεθαδόνη, και δημιουργεί μια κρυφή “εσωτερική” λίστα αναμονής, καθώς ήδη εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήματα για ένταξή σε θεραπεία με αυτό ακριβώς το υποκατάστατο.

Οι εργαζόμενοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπηρετείται συστηματικά κάποιο σχέδιο για κατάργηση των θεραπευτικών προγραμμάτων και την τελική εκχώρηση της χορήγησης της θεραπείας υποκατάστασης στον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο των αποφάσεών της – σημειώνουν – η διοίκηση εκχώρησε, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΚΑΝΑ, αρμοδιότητες υπηρεσιών του Οργανισμού σε ιδιώτες.

Δημ.Κ.