Τη δημιουργία κοινής επιτροπή των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για τη συστηματική παρακολούθηση των οικονομικών της Υγείας και της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος, προανήγγειλε τη Δευτέρα ο Ανδρέας Ξανθός.

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως για την ενδυνάμωση και βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας, είναι αναγκαίες οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Χαρακτήρισε προφανές το ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια της έντιμης και αξιοπρεπούς διαχείρισης του σημερινού δημοσιονομικού πλαισίου και πως στη μεταμνημονιακή περίοδο, κρίσιμη προϋπόθεση είναι η δημιουργία αυξημένου “δημοσιονομικού χώρου” για δημόσια Υγεία και Κοινωνικό Κράτος.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, αυτό απαιτεί σοβαρό και ορθολογικό σχεδιασμό ανάπτυξης των δομών και υπηρεσιών του ΕΣΥ και σταδιακή σύγκλιση των δημόσιων δαπανών Υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει υπάρξει συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών για τη συγκρότηση μιας κοινής επιτροπής ανάμεσα στα δύο υπουργεία.

Παρακολούθηση

Στόχος της είναι η συστηματική παρακολούθηση των οικονομικών της Υγείας και της βιώσιμης χρηματοδότησης του συστήματος με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται – είπε – για μία πολύ σημαντική καινοτομία, που δίνει το “πολιτικό σήμα” ότι η Οικονομία της Υγείας είναι στο επίκεντρο και όχι στο περιθώριο της γενικότερης οικονομικής πολιτικής και ότι η προτεραιότητα στην Υγεία είναι συνολική κυβερνητική υπόθεση.

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]