Ομόφωνα έγινε αποδεκτό από την ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) η θεσμοθέτηση ειδικότητας Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής.

Της απόφασης, η οποία ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, προηγήθηκαν οι θετικές εισηγήσεις τόσο από την εκπαιδευτική όσο και από την εκτελεστική επιτροπή του ΚΕΣΥ, έπειτα από τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειες της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ).

Από τις αρχές του έτους, η ΠΕΦΝΙ είχε καταθέσει αίτημα προς το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΣΥ σχετικά με τη θεσμοθέτηση της ειδικότητας της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής και της εξειδίκευσης της Κλινικής Φαρμακευτικής.

"Βρισκόμαστε ένα βήμα από την επίτευξη του κρισιμότερου ίσως στόχου που θα καθορίσει το μέλλον της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής στην Ελλάδα", σχολιάζει η Δέσποινα Μακριδάκη, πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ και director of Professional Development of EAHP Board.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΦΝΙ, σε πλήρη εναρμόνιση με τη στόχευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EAHP) για θεσμοθέτηση της ειδικότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εργάσθηκε μεθοδικά και με επιστημονική τεκμηρίωση για να επικοινωνήσει τη σπουδαιότητα του ζητήματος, τόσο για το ίδιο το ΕΣΥ, όσο και για το ρόλο του νοσοκομειακού φαρμακοποιού μέσα στο ιδιαίτερο και εξαιρετικά απαιτητικό νοσοκομειακό περιβάλλον.

"Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του κλάδου μας, διότι υπήρξε αναγνώριση αφενός της διαχρονικής προσφοράς του νοσοκομειακού φαρμακοποιού στη Δημόσια Υγεία, αφετέρου της ανάγκης να εναρμονιστεί η χώρα μας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο ζήτημα της ειδικότητας", επισημαίνει η κ. Μακριδάκη.

Η ΠΕΦΝΙ, χαιρετίζει τη θετική εισήγηση της εκπροσώπου των Φαρμακευτικών Σχολών Ευ. Παπαδημητρίου, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών, του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κ. Θεοδοσιάδη και των λοιπών μελών του ΚΕΣΥ που μετείχαν στη διαδικασία.

Διάλογος

Στοχεύοντας στην ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του φαρμακοποιού, όπου κι αν εργάζεται, η ΠΕΦΝΙ από καιρό έχει εκκινήσει διάλογο με όλους τους φορείς (υπουργείο Υγείας, Πανεπιστήμια, ΠΦΣ, ΠΕΦ) για την εκπλήρωση αυτού του στόχου.

"Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε σταθερά και αταλάντευτα στο δύσκολο μονοπάτι που επιλέξαμε για την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου μας, την ενδυνάμωση του κλάδου των νοσοκομειακών φαρμακοποιών στο ΕΣΥ, αλλά κυρίως για την προάσπιση και προαγωγή των παρεχόμενης φαρμακευτικής φροντίδας", αναφέρει η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ, για να τονίσει:

"Αναμένοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που θα ρυθμίζει νομοθετικά κάθε θέμα που αφορά την απόκτηση της ειδικότητας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτό".