Παράταση κατά μία ώρα δίνεται στο ωράριο των φαρμακοποιών με διευρυμένο ωράριο, εφόσον θέλουν να εξαιρεθούν από διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις.

Αυτό προβλέπεται σε μία από τις τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη στο νομοσχέδιο “Κύρωση της πράξης ολοκλήρωσης της σύμβασης δωρεάς Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και του ν.π.δ.δ. Γ.Ν.Α. 'Ο Ευαγγελισμός - Οφθαλμιατρείο Αθηνών – Πολυκλινική”.

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, γίνεται λόγο για “διόρθωση νομοτεχνικής φύσης”, προκειμένου να προσαρμοστεί το ωράριο των “διευρυμένων” φαρμακείων στα προβλεπόμενα στο άρθρο 257 του νόμου 4512/18.

Στο εν λόγω άρθρο, αναφέρεται πως τα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον 40 ώρες εβδομαδιαίως και συμμετέχουν υποχρεωτικά στις καθοριζόμενες διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις. Η διημέρευση διαρκεί από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και η διανυκτέρευση από τις 9 το βράδυ έως τις 8 το πρωί κάθε ημέρας.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της τροπολογίας, με την προτεινόμενη ρύθμιση εναρμονίζονται οι προβλέψεις εξαίρεσης από τη δυνατότητα λήψης απαλλαγών για όσους δηλώνουν διευρυμένο ωράριο στα φαρμακεία με το ήδη θεσπισμένο χρονικό πλαίσιο διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων.

Σε φαρμακοποιούς ή φαρμακεία που δηλώνουν ότι θα τηρήσουν διευρυμένο, πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου, δεν επιτρέπεται η χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση:

  • Διημέρευσης, εφόσον το διευρυμένο ωράριο δηλώθηκε για το χρονικό διάστημα της εφημερίας από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και για όσο χρόνο τηρεί το ωράριο αυτό.
  • Διανυκτερεύσεων, εφόσον το διευρυμένο ωράριο δηλώθηκε για το χρονικό πλαίσιο της διανυκτέρευσης από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί και για όσο χρονικό διάστημα τηρεί το ωράριο αυτό.

Αντίδραση

Η ΝΔ αντέδρασε στη “βροχή” τροπολογιών που κατατέθηκαν από το υπουργείο Υγείας στο παραπάνω νομοσχέδιο.

Ο τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου και ο αναπληρωτής τομεάρχης Ιάσων Φωτήλας σχολίασαν πως η διαδικασία αυτή ευτελίζει την λειτουργία του κοινοβουλίου και απαξιώνει τους βουλευτές:

“Μνημείο προχειρότητας και μικροπολιτικής σκοπιμότητας, αποτελεί η τροπολογία – προσθήκη του υπουργείου Υγείας με την οποία στο ίδιο άρθρο τεχνηέντως περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με θετικό πρόσημο, όπως η για ένα έτος παράταση καταβολής του επιδόματος στολής στα πληρώματα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοηθείας, συγχρόνως με άλλες παραγράφους αμφιβόλου περιεχομένου τις οποίες η ΝΔ προτίθεται να καταψηφίσει”.

Ιδιοκτησιακό

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις αναμένονται από το υπουργείο Υγείας για το θέμα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων.

Αυτό ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), παρουσία των νομικών συμβούλων και των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αναμένεται σύντομα να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα