Σοκ προκάλεσαν στους ειδικούς οι εικόνες που αντίκρισαν σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην Αγία Παρασκευή.

Οι 14 τρόφιμοι είχαν εγκαταλειφθεί χωρίς θέρμανση και σίτιση και σε απαράδεκτες συνθήκες.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Υγείας, έστησαν επιχείρηση διάσωσης των ηλικιωμένων.

Όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή, ο ιδιοκτήτης της μονάδας εξαφανίστηκε, αφήνοντας στη μοίρα τους ασθενείς και ηλικιωμένους.

Παρά τα πρόστιμα από την Περιφέρεια Αττικής (άνω των 150.000 ευρώ) και την παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα, η παράνομη μονάδα λειτουργούσε μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ασκήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα αυτεπάγγελτη δίωξη κατά του ιδιοκτήτη για έκθεση ηλικιωμένων σε κίνδυνο.

Είχαν προηγηθεί ανεπιτυχής προσπάθεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να επιδώσει έξωση στον ιδιοκτήτη της μονάδας και νέος έλεγχος των υγειονομικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών.

Ο ιδιοκτήτης της μονάδας εξαφανίστηκε, παίρνοντας μαζί του όλο το αρχείο εγγράφων και εγκαταλείποντας μόνους τους νοσηλευόμενους.

Λόγω της έλλειψης στοιχείων, ήταν αδύνατον να ειδοποιηθούν συγγενείς των ατόμων για να τους παραλάβουν, ενώ και η ταυτοποίησή τους έγινε αρχικά κατά δήλωση και μετά από έρευνα των κοινωνικών λειτουργών της Περιφέρειας.

Γέφυρα

Η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος ήταν από το πρωί της Παρασκευής στο σημείο, παρενέβη και επικοινώνησε με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Ζήτησε να στηθεί γέφυρα σωτηρίας για τους 14 ηλικιωμένοι, οι οποίοι επί εβδομάδες ζούσαν χωρίς υγειονομική φροντίδα, χωρίς επαρκή θέρμανση σίτιση και καθαριότητα.

Μέσα σε τρεις ώρες όλοι οι άνθρωποι εξετάστηκαν από γιατρό και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε δημόσια θεραπευτήρια, νοσοκομεία και το Γηροκομείο Αθηνών.

Σφραγίστηκε

Ο χώρος σφραγίστηκε και παραδόθηκε στους ιδιοκτήτες του ακινήτου, με την υποχρέωση της απολύμανσής του.

Ο κ. Καραμέρος που συντόνισε την επιχείρηση, έκανε λόγο για “εκκένωση και σφράγιση ενός κολαστηρίου”, όπως είχε εξελιχθεί αυτή η παράνομη μονάδα.

Κάλεσε τη Δικαιοσύνη να τιμωρήσει παραδειγματικά τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και την κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού