Την ενεργοποίηση της περιβόητης λίστας με τις 2.300 παθήσεις και άνω που χρειάζονται τη συνδρομή του φυσικοθεραπευτή και η οποία ήδη ισχύει στο εξωτερικό, έχει ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών. Η λίστα αυτή έχει κατατεθεί εδώ και αρκετό καιρό στον ΕΟΠΥΥ, μετά μάλιστα από επιθυμία του Οργανισμού, χωρίς όμως καμία εξέλιξη επί του θέματος.

Παράγοντας που συμμετέχει στο Διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου  Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, μας ανέφερε ότι  λόγω των αγκυλώσεων που υπάρχουν η εφαρμογή των υγειονομικών υπηρεσιών στη χώρα είναι στρεβλή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ασθενή.  

Και οι αγκυλώσεις αυτές, όπως αναφέρει, δεν περιορίζονται μόνο στις ειδικότητες που δεν μπορούν μέχρι σήμερα να συνταγογραφούν φυσικοθεραπείες, όπως για παράδειγμα ο Δερματολόγος, ο Καρδιολόγος ή ο Χειρουργός, αλλά επεκτείνονται σε όλες τις δομές της υγείας. Χαρακτηριστικά αναφέρει η πηγή μας, είναι γνωστό ότι το Υπουργείο προωθεί το θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού και έχει απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε παθολόγους, παιδιάτρους και γενικούς γιατρούς. Η τελευταία ειδικότητα, όμως, σημειώνει ο παράγοντας του Συλλόγου, δεν μπορεί να γράφει φυσικοθεραπείες.

Ως εκ τούτου υπογραμμίζει, πρέπει ο κλάδος να αποκτήσει την αξία που του πρέπει, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό και να υποστηριχθεί με επιπλέον κονδύλια σε όλα τα πεδία δράσης.  Είναι αδιανόητο στο προληπτικό επίπεδο να μην υπάρχει πουθενά φυσικοθεραπευτής. Για παράδειγμα, έχει γίνει πρόταση για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών να κάνουν ένα ετήσιο τεστ ελέγχου ισορροπίας και γενικότερα κινητικής κατάστασης, χωρίς όμως ανταπόκριση. Άλλο παράδειγμα: έρευνες στο εξωτερικό -η πιο πρόσφατη έρευνα από την Ισλανδία που παρουσιάστηκε και στην ηγεσία του Ελληνικού υπουργείου υγείας- έχουν αποδείξει ότι η επέμβαση του φυσικοθεραπευτή σε άτομα με  Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχει μειώσει έως και 40% τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Γίνεται κατανοητό, αναφέρει το στέλεχος της διοίκησης του ΠΣΦ, ότι δεν χρειάζεται να δημιουργηθούν πεδία δράσης για τους φυσικοθεραπευτές, απλώς να ενεργοποιηθούν τα υπάρχοντα. Σήμερα, στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός φυσικοθεραπευτών εκτιμάται στα 8.200 άτομα.  Μολονότι  υπάρχει σχετικά καλή αναλογία -ανά 100.000 κατοίκους-  η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει φέρει  υψηλό ποσοστό ανεργίας ή υποαπασχόλησης των φυσικοθεραπευτών/τριών στη χώρα μας, (περίπου 30%) και  μεγάλα ποσοστά μετανάστευσης για εύρεση εργασίας.

 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα