Σήμερα, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να εξεταστούν για ασθένειες επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε διαγνωστικές υπηρεσίες. Πολλοί δε, έχουν διαγνωστεί εσφαλμένα. Ως αποτέλεσμα, δεν λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται και σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνουν λανθασμένη θεραπεία.

Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι το 46% των ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως δεν έχει διαγνωσθεί,  κινδυνεύοντας με σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του και υψηλότερο κόστος υγείας. Η καθυστερημένη διάγνωση μολυσματικών ασθενειών όπως ο ιός HIV και η φυματίωση αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης και δυσχεραίνει τη θεραπεία.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το κενό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε  την πρώτη λίστα βασικών διαγνωστικών εξετάσεων, που απαιτούνται για κάποιες κοινές ασθένειες αλλά και ασθένειες παγκόσμιας προτεραιότητας. 

"Η ακριβής διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη αποτελεσματικής θεραπείας", λέει ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του WHO. "Κανείς δεν πρέπει να υποφέρει ή να πεθάνει εξαιτίας της έλλειψης διαγνωστικών υπηρεσιών ή επειδή δεν υπήρχαν οι σωστές εξετάσεις".

Ο κατάλογος επικεντρώνεται σε εξετάσεις in vitro - δηλαδή στις εξετάσεις ανθρώπινων δειγμάτων όπως αίμα και ούρα. Απαριθμούνται 58 εξετάσεις για εντοπισμό και διάγνωση ενός ευρέος φάσματος ασθενειών, ενώ οι υπόλοιπες 55 εξετάσεις έχουν σχεδιαστεί για την ανίχνευση, διάγνωση και παρακολούθηση ασθενειών «προτεραιότητας» όπως HIV, φυματίωση, ελονοσία, ηπατίτιδα Β και C, σύφιλη.

"Στόχος μας είναι να παράσχουμε ένα εργαλείο που μπορεί να είναι χρήσιμο σε όλες τις χώρες, να εξετάσουμε και να θεραπεύσουμε καλύτερα, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικότερα τα κονδύλια υγείας εστιάζοντας στις πραγματικά ουσιαστικές εξετάσεις", λέει η Mariángela Simão, Βοηθός Γενική Διευθύντρια της WHO για τα φάρμακα, τα εμβόλια και τα φαρμακευτικά προϊόντα. "Ο άλλος στόχος μας είναι να υποδείξουμε σε χώρες και παρασκευαστές ότι οι εξετάσεις στον κατάλογο πρέπει να είναι καλής ποιότητας και προσιτές".

Ο κατάλογος βασικών διαγνωστικών προσδιορίζει τον τύπο της εξέτασης και την προβλεπόμενη χρήση, τη μορφή και, εάν ενδείκνυται, για την πρωτοβάθμια περίθαλψη ή για τις εγκαταστάσεις υγείας με εργαστήρια.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας