Κρίσιμη θα είναι για τους νοσοκομειακούς γιατρούς η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της 5ης Οκτωβρίου.

Θα εξετάσει την τριτανακοπή κατά της απόφασης που έλαβε η Ολομέλεια τον περασμένο Φεβρουάριο (431/2018) σχετικά με τη νομικότητα των μνημονιακών μειώσεων στους μισθούς.

Το ΣτΕ είχε κρίνει ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις που είχαν γίνει το 2012, με τον νόμο 4093/2012, χωρίς ωστόσο να παρέχει δικαίωμα αναδρομικής διεκδίκησης.

Το προεδρείο της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) κάνει λόγο για παράδοξο στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Επωφελούνται, δηλαδή, μόνον όσοι γιατροί είχαν προηγουμένως προσφύγει δικαστικά κατά του νόμου.

Στο πλαίσιο αυτό, χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί, εκ των οποίων 2.038 μέλη της ΕΙΝΑΠ, προσέβαλαν την απόφαση του ΣτΕ με τριτανακοπή. Η συζήτησή της θα γίνει στις 5 Οκτωβρίου, με μείζονα σύνθεση, λόγω της εξαιρετικής σπουδαιότητάς της.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, καμία διοίκηση νοσοκομείου δεν έχει εφαρμόσει, στο μεταξύ, την απόφαση του ΣτΕ, ούτε για όσους είχαν προσφύγει στο δικαστήριο, ούτε για εκείνους που δεν είχαν προσφύγει.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, που καλεί τους γιατρούς να παραστούν μαζικά στην εκδίκαση, προειδοποιεί πως οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν και ποινική ευθύνη για τη μη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ.

Τριτανακοπή

Τα πρόσωπα που δικαιούνται να ασκήσουν τριτανακοπή εντοπίζονται σε όσους δεν συμμετείχαν στη δίκη ως αιτούντες.

Η άσκησή της προϋποθέτει έννομο συμφέρον για ακύρωση της απόφασης, που συνίσταται στην άμεση ή έμμεση βλάβη ή στον ενδεχόμενο κίνδυνο βλάβης των εννόμων συμφερόντων του

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, με την άσκηση τριτανακοπής, ο τριτανακόπτων καθίσταται διάδικος στην αρχική δίκη.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες