Αμφίβολη είναι η λειτουργία του νέου συστήματος χορήγησης ειδών και γυαλιών όρασης στον ΕΟΠΥΥ, το οποίο έπρεπε να έχει ξεκινήσει την περασμένη Δευτέρα.

Η Ένωση Οπτικών – Οπτομετρών αποφάσισαν να μην δέχονται τα voucher για την πληρωμή των ειδών, γεγονός το οποίο προκαλεί προβληματισμό στα εκατομμύρια των ασφαλισμένων του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τους οπτικούς, ο λόγος για τον οποίο αρνούνται να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα είναι πως ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΦΚΑ τούς οφείλει ληξιπρόθεσμα από το 2011.

“Θα δεχόμαστε 'χαρτιά' αντί χρημάτων, αλλά θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε με μετρητά ΦΠΑ, εμπορεύματα, πάγια έξοδα, τους εργαζόμενους”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους οπτικούς, δεν ξέρουν πότε θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και δεν θα εισπράττουν το ποσό του voucher, αλλά μειωμένο ποσό, λόγω κουρέματος και της υποχρεωτικής έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ.

“Εμείς θα κόβουμε τιμολόγιο για όλο το ποσό. Δεν υπάρχει πλέον, μετά από 8 χρόνια άγριας λιτότητας, ρευστότητα στις επιχειρήσεις μας για να χρηματοδοτήσουμε τον ΕΟΠΥΥ για αδιόρατο χρονικό διάστημα”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Διαδικασία

Με τη νέα διαδικασία, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να λαμβάνουν ηλεκτρονική γνωμάτευση από τον οφθαλμίατρο, στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του δικαιούχου, καθώς και το ανώτατο ποσό αποζημίωσης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι τα 100 ευρώ.

Η γνωμάτευση θα πρέπει να εγκριθεί και να σφραγιστεί, από ελεγκτή γιατρό, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια ο πολίτης προσκομίζοντας τη γνωμάτευση σε ένα κατάστημα οπτικών, θα λαμβάνει τα γυαλιά της επιλογή του και θα πληρώνει, αντί χρηματικού αντιτίμου, με τη βεβαίωση πληρωμής, μέχρι του ποσού των 100 ευρώ (ανώτατο ποσό αποζημίωσης).

Εγκύκλιος

Για τη νέα διαδικασία, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο, την οποία είχε παρουσιάσει το Iatronet.

Σε νέα εγκύκλιο, η διοίκηση του Οργανισμού, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, προσθέτει μία ακόμη παράγραφο, με την οποία παρέχει διευκρινίσεις στους νόμιμους εκπροσώπους των καταστημάτων οπτικών για την προσκόμιση μίας σειράς δικαιολογητικών.

Στη νέα εγκύκλιο, δεν προβλέπεται κάτι σχετικά με την άρνηση των οπτικών να αποδεχτούν τα voucher του ΕΟΠΥΥ και ως ημερομηνία εφαρμογής του νέου συστήματος εμφανίζεται εκ νέου η 1η Οκτωβρίου.

Διοίκηση

Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σχολιάζει πως ο χρόνος αποπληρωμής των παρόχων έχει μειωθεί σημαντικά, φτάνοντας πλέον στις 60 μέρες και πως η καθυστέρηση θα αφορά μόνο το αρχικό διάστημα προσαρμογής στο νέο σύστημα.

Σημειώνει, επίσης, πως έχει εξασφαλιστεί για φέτος ποσό 50 εκατομμυρίων ευρώ για τη χορήγηση ειδών και γυαλιών οράσεως, ποσό που είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο των προηγούμενων ετών.

Η διοίκηση του Οργανισμού εκτιμά πως είναι ακόμη πολύ νωρίς να βγουν συμπεράσματα σχετικά με το πόσοι οπτικοί θα δεχτούν τη σύστημα της Πανελλήνιας Ένωσης για μη αποδοχή του voucher.

Αγωγή

Πρόβλημα υπάρχει και με την Ειδική Αγωγή, με τους εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές να έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης με την οποία ορίζεται η νέα διαδικασία κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ.

Θεωρούν πως το μέτρο είναι αντισυνταγματικό και πως θίγεται η αρχή της ισότητας, της συμβατικής και οικονομικής ελευθερίας.

Με εγκύκλιο της διοίκησης του Οργανισμού δόθηκε παράταση στην εφαρμογή της νέας διαδικασίας, με την υποβολή των χειρόγραφων γνωματεύσεων να ισχύει έως το τέλος του έτους.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA