Στην παραδοχή πως η χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας υστερεί, προχώρησε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας στο καρδιολογικό συνέδριο, ο Ανδρέας Ξανθός είπε πως έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός, αλλά οι δημόσιες δομές έχουν ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η ετήσια κατά κεφαλή δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα είναι 1.650 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα του μέσου ευρωπαϊκού όρου, με το Δημόσιο να καλύπτει πλέον το το 61,3% της δαπάνης (ήταν 58,3% το 2015).

Η εικόνα αυτή – είπε – οδηγεί στην ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας και ορθολογικότερης κατανομής των διαθέσιμων πόρων, με προτεραιότητα στους τομείς που ανεπαρκεί το ΕΣΥ και επιβαρύνονται οικονομικά οι πολίτες (εξειδικευμένη διαγνωστική και θεραπευτική παρέμβαση, υπηρεσίες ΠΦΥ, εργαστηριακές εξετάσεις, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσικοθεραπεία - αποκατάσταση, φροντίδα ατόμων με άνοια, αναπηρία, νοητική υστέρηση, ψυχική νόσο).

Στην Ελλάδα, η πρώτη αιτία θανάτου είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, (43% στις γυναίκες και 36% στους άνδρες) με βάση τα στοιχεία της έκθεσης “Προφίλ Υγείας 2017” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ.

Με δεδομένο, επίσης, το υψηλό ποσοστό αποτρεπτής θνησιμότητας (πρόωροι θάνατοι που θα μπορούσαν έχουν αποφευχθεί μέσω έγκαιρης υγειονομικής φροντίδας), είναι προφανής η ανάγκη στροφής της πολιτικής Υγείας στην πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και στην αποτελεσματικότερη οργάνωση και δικτύωση του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων (24.000 ανά έτος).

“Είναι ζωτικής σημασίας η δυνατότητα διενέργειας επείγουσας - πρωτογενούς αγγειοπλαστικής στο έμφραγμα του μυοκαρδίου σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, καθώς σήμερα γίνεται στο 40% των περιπτώσεων”, είπε ο κ. Ξανθός.

Ανισότητες

Με τον τρόπο αυτό – σημείωσε – θα περιοριστούν οι υγειονομικές ανισότητες, λόγω μη έγκαιρης φροντίδας σε εξειδικευμένες δημόσιες δομές (Αιμοδυναμικά Εργαστήρια, Μονάδες Εμφραγμάτων).

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως η επικέντρωση στην ποιότητα της περίθαλψης, απαιτεί επένδυση σε σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό. Πάνω από όλα, προϋποθέτει συστηματική εκπαίδευση - μετεκπαίδευση των γιατρών και των υπόλοιπων επαγγελματιών Υγείας:

“Με την έννοια αυτή έχουμε ανάγκη ένα αξιόπιστο σύστημα οργάνωσης των Ιατρικών Συνεδρίων που θα επιτρέπει την πρόσβαση των εξαιρετικών γιατρών που διαθέτει η χώρα στη σύγχρονη γνώση, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις γνωστές στρεβλώσεις και παθογένειες που δημιουργεί η χρηματοδότηση της ιατρικής εκπαίδευσης από τη φαρμακοβιομηχανία και τις εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού”, τόνισε.

Επικαλούμενος στοιχεία από τον Άτλαντα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ικανοποιητική θέση αναφορικά με τις υποδομές στον τομέα της αγγειοπλαστικής, ηλεκτροφυσιολογίας και καρδιοχειρουργικής (by pass).

Κενό

Υστερεί, ωστόσο, στον τομέα των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων για συγγενείς καρδιακές παθήσεις και κυρίως στον τομέα των μεταμοσχεύσεων καρδιάς.

Το κενό αυτό – είπε – προσπαθούμε να καλύψουμε με τη συνεργασία Ελληνικού Δημοσίου - Ιδρύματος Ωνάση - Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, με στόχο τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς - Συμπαγών Οργάνων και την ανάπτυξη Παιδοκαρδιολογικής - Παιδοκαρδιοχειρουργικής Μονάδας.

Ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου, είναι η κάρτα υγείας του αθλητή που ξεκινά η εφαρμογή της αυτή την περίοδο με τη συνεργασία των υπουργείων Αθλητισμού και Υγείας.

Η κάρτα αυτή αφορά πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού (περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες), στηρίζεται σε διεθνή πρωτόκολλα και συμπεριλαμβάνει το Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), το οποίο έχει υψηλή ευαισθησία στον εντοπισμό αδιάγνωστων καρδιακών παθήσεων, που μπορούν να εκδηλωθούν με αιφνίδιο θάνατο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα