Πολλαπλάσιες ποσότητες πολύτιμων για την υγεία θρεπτικών συστατικών περιέχονται στο κρέας, σε σύγκριση με τα φυτικά προϊόντα. Η διαφορά μεγαλώνει διαρκώς, εξαιτίας της υποβάθμισης της ποιότητας του εδάφους από την εντατική καλλιέργεια. 

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, από τους ομιλητές Ημερίδας, που διοργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) το περασμένο Σάββατο, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

Οι επιστήμονες τόνισαν πως δεν ευσταθούν τα επιχειρήματα υπέρ μίας αποκλειστικά χορτοφαγικής δίαιτας και εναντίον του κρέατος, καθώς στηρίζονται σε απλουστεύσεις που οδηγούν σε παραποίηση της αλήθειας και παραπληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού.

Ο Ανδρέας Γεωργούδης, γενικός διευθυντής της ΕΔΟΚ, καθηγητής Πανεπιστημίου, ανέφερε πως οι πολέμιοι του κρέατος βασίζονται σε απλουστεύσεις και ψεύτικες “καλές” ειδήσεις. Χωρίς αγροτικά ζώα – είπε – δεν μπορεί να υπάρξει μακρόβια βιώσιμη γεωργική παραγωγή και συνεπώς δεν υπάρχει το ερώτημα φυτική χωρίς ζωική παραγωγή:

“Χρειαζόμαστε τη συνύπαρξη των αγροτικών ζώων και των καλλιεργούμενων φυτών που αξιοποιούνται συνδυαστικά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο”, σημείωσε ο καθηγητής.

Ισορροπημένη

Την ανάγκη ισορροπημένης διατροφής ανέδειξε και ο Γιώργος Διδάγγελος, γενικός γραμματέας της ΕΔΟΚ, γεωπόνος, γεωργοοικονομολόγος. Είπε χαρακτηριστικά πως “το κρέας δέχεται επίθεση σε όλα τα στάδια, από τη παραγωγή μέχρι την κατανάλωση” και υπογράμμισε πως σκοπός της επιστημονικής κοινότητας είναι να ενημερώσει σωστά τους καταναλωτές.

Ο καρδιολόγος και πνευμονολόγος Ανδρέας Γιαννουλόπουλος επεσήμανε πως απαιτείται ισορροπημένη διατροφή. Επικαλέστηκε τη ρήση του Αριστοτέλη, πως κύριες μορφές του ωραίου είναι η τάξη, η συμμετρία και το ορισμένο. Προανήγγειλε, δε, τη σύσταση επιτροπής που θα αξιολογήσει την αξία της διατροφής στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ).

Αναφερόμενος στην αξία του κρέατος, είπε πως το πρώτο επάγγελμα του ανθρώπου ήταν κτηνοτρόφος, ενώ η Γεωργία ξεκίνησε ως ενασχόληση πριν από 12.500 χρόνια. Σημείωσε πως η λελογισμένη κατανάλωση κρέατος συμβάλλει στην ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου και στην επικοινωνία του νευρικού συστήματος.

“Δεν μπορεί κανείς να αφαιρέσει ζωικές τροφές από το τραπέζι”, σημείωσε ο ομιλητής, για να διευκρινίσει: “Το κρέας περιέχει βιταμίνες που δεν υπάρχουν στα φυτά, τουλάχιστον στις ποσότητες που υπάρχουν σε αυτό. Περιέχει βιταμίνες Β12, Β1, Β6 που συμβάλλουν στη διαμόρφωση σωστών τιμών αιματοκρίτη, στη λειτουργία του DNA και του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει, επίσης, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη D”.

Αφθονία

Ο κ. Γιαννουλόπουλος το χαρακτήρισε εντελώς απαραίτητο για τα παιδιά, τις έγκυες, στις θηλάζουσες και άτομα της τρίτης ηλικίας, καθώς περιέχει σε αφθονία σίδηρο, ασβέστιο και ψευδάργυρο, που είναι πολύ απαραίτητα για τον μεταβολισμό. Ο ψευδάργυρος έχει ρόλο σε τουλάχιστον έξι λειτουργίες, μεταξύ των οποίων η ερωτική επιθυμία και η σύνθεση της ινσουλίνης, η έλλειψη της οποίας σχετίζεται με τον σακχαρώδη διαβήτη.

Αναφερόμενος στο κίνημα των χορτοφάγων, εξέφρασε το εξής ερώτημα: τι είδους χορτοφαγία προτείνουν; Εκείνη που είναι γεμάτη φυτοφάρμακα και φτωχή σε ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά;

Οι σπόροι των φυτών που προορίζονται για διατροφή – εξήγησε – είναι γενετικά τροποποιημένοι. Την ίδια ώρα, το έδαφος υφίσταται την υπερβολική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Ο άνθρακας έπρεπε να περιέχεται σε ποσοστό 5% στο έδαφος και είναι μόλις στο 2,5%. Σύμφωνα με τον ομιλητή, εξαιτίας των παραπάνω, τα φυτικά προϊόντα περιέχουν σήμερα μόλις το 20% των θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων που περιείχαν μέχρι το έτος 1921.

Χαρακτήρισε τα ζωικά προϊόντα στοιχείο της παραδοσιακής ελληνικής δίαιτας και όχι τυχαία. Εξήγησε πως αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε διαχρονικά διαπιστώσει πως δεν βλάπτουν την υγεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης