Σε παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας.

Σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη με το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), ο Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε πως το προσωπικό αυτό καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Eνημέρωσε τους εργαζόμενους ότι τις επόμενες ημέρες θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα κινείται στη λογική της ρύθμισης που έγινε στην προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι".

Η ρύθμιση αυτή, σε συνδυασμό με την ειδική μοριοδότηση που έχει προβλεφθεί για το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί ήδη στα δημόσια νοσοκομεία, θα δώσει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να διεκδικήσουν μόνιμη θέση στο ΕΣΥ.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθούν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που λήγουν στις 31 Μαΐου 2019, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της προκήρυξης.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας έκανε, πάντως, λόγο για προκήρυξη – “παγίδα”, με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ελπίδα πρόσληψης σε χιλιάδες υποψήφιους.

Ζήτησε την παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού έως τέλος του 2019 και την παράτασης έκδοσης της προκήρυξης με νέα νομοθετική ρύθμιση.

Εισηγήθηκε παράταση της σύμβασης και του πρώην εργολαβικού προσωπικού έως τέλος του χρόνου και ενιαία προκήρυξη.

Ζήτησε, επίσης, αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας για τους 1.200 υπηρετούντες επικουρικούς και την όλων των πτυχίων τους.

Η ΠΟΕΔΗΝ πρότεινε οι ειδικές θέσεις να προκηρυχθούν σε επόμενη προκήρυξη.

Ελλείψεις

Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε τις ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και παραδέχτηκε πως φέτος θα συνταξιοδοτηθούν 1.500 άτομα, εκ των οποίων οι 300 γιατροί και οι 1.200 λοιπό προσωπικό.

Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση πως μόνο με έκπληξη θα υπάρξει νέα προκήρυξη μόνιμου προσωπικού.

Ανέφερε πως τα κονδύλια των νοσοκομείων θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και με αυτό το δεδομένο δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν σοβαρές λειτουργικές ανάγκες ζωτικής σημασίας.

Κινητοποιήσεις

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, οι απαντήσεις του κ. Ξανθού δεν ήταν δεσμευτικές και οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής πραγματοποίησαν την Πέμπτη στάση εργασίας έως τις 3 το μεσημέρι.

Στις 10 το πρωί, πραγματοποίησαν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το επικουρικό προσωπικό στην Αριστοτέλους, όπου είχαν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]