Την απόφαση να μη χρηματοδοτήσει την ανέγερση Νοσηλευτικής σχολής σε χώρο του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, έλαβε η διοίκηση του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.

Η σχολή επρόκειτο να ανεγερθεί στον χώρο του ιστορικού κτιρίου Οίκου Αδελφών και διπλανού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το σωματείο των εργαζομένων, ωστόσο, είχε αντιδράσει, κάνοντας λόγο για “λεόντειο σύμβαση”.

Υπέρ της ανέγερσης είχε ταχθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με το επιχείρημα πως το οικόπεδο θα παρέμενε στην ιδιοκτησία του νοσοκομείου και πως δεν θα διαταρασσόταν η λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Οι εργαζόμενοι επέμειναν και – έπειτα από συζητήσεις μεταξύ υπουργείου και Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” - η δωρεά δεν θα υλοποιηθεί.

Γιατροί και εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν πρόκληση να αποφασίζει ο δωρητής για κτίρια του νοσοκομείου και να προσδιορίζει εκ των προτέρων την χρήση τους.

Εκτιμούν πως ο “Ευαγγελισμός” ασφυκτιά από κτίσματα και την ίδια ώρα θέλει να συσσωρεύσει στο κέντρο της Αθήνας υπηρεσίες που ήδη στεγάζονται ή θα μπορούσε άνετα να στεγαστούν σε χώρους που δεν πνίγονται από μπετόν.

Σχολή

Σύμφωνα με το προσωπικό, σε κανένα νοσοκομείο της χώρας δεν έχει την έδρα της και τις υπηρεσίες της ολόκληρη πανεπιστημιακή σχολή. Δεν πρόκειται απλά για μια Πανεπιστημιακή κλινική σε δημόσιο νοσοκομείο, κάτι συνηθισμένο, αλλά για ολόκληρη σχολή.

Η παραχώρηση – σημειώνουν – θα δημιουργήσει νέα προβλήματα, καθώς στα κτίρια αυτά λειτουργούν πολλές υπηρεσίες του νοσοκομείου και στεγάζονται κοιτώνες για προσωπικό με ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα.

Οι εργαζόμενοι εκτιμούν πως, με τον ρυθμό ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του, το νοσοκομείο χρειάζεται 400 έως 800 τετραγωνικά μέτρα επιπλέον σε ετήσια βάση, σύμφωνα με εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Επισκευή

Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως τα κτίρια δεν θα γκρεμισθούν, αλλά θα επισκευασθούν, ενώ οι υπάρχουσες λειτουργίες θα παραμείνουν στο νοσοκομείο.

Σε πρόσφατη συνάντηση με τους εργαζόμενους, οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης έκαναν λόγο για ανατροπή των...σχεδίων της “άρχουσας τάξης” του νοσοκομείου, η οποία διαπραγματευόταν με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την αποκλειστική δωρεά 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Επέμειναν στην απόφασή τους περί εγκατάστασης της Πανεπιστημιακής Σχολής μέσα στο ήδη ασφυκτικά δομημένο οικοδομικό τετράγωνο του νοσοκομείου, στο οποίο συνυπάρχουν πάνω από 3.500 εργαζόμενοι, χιλιάδες εκπαιδευόμενοι και άνω των 50.000 μήνα χρήστες υπηρεσιών σε μηνιαία βάση.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024