Έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, προκαλεί η σύμβαση μεταξύ του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για την ανέγερση νέου κτιρίου στον υπάρχοντα χώρο.

Η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος έχει αποδεχθεί δωρεά εξοπλισμού, ο οποίος θα εγκατασταθεί σε νέο κτίριο, που θα ανεγερθεί στον χώρο του ιστορικού κτιρίου Οίκου Αδελφών και διπλανού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (μακέτα των έργων πιο κάτω). Εκεί θα λειτουργήσει νέα πανεπιστημιακή σχολή νοσηλευτών.

Το σωματείο των εργαζομένων κάνει λόγο για “λεόντειο σύμβαση” και παρατηρεί τα εξής:

Αποτελεί μεγίστη πρόκληση να αποφασίζει ο δωρητής για κτίρια του νοσοκομείου και να προσδιορίζει εκ των προτέρων την χρήση τους. Να αγνοεί προκλητικά ότι ο “Ευαγγελισμός” ασφυκτιά από κτίσματα και να θέλει να συσσωρεύσει στο κέντρο της Αθήνας υπηρεσίες που ήδη στεγάζονται ή θα μπορούσε άνετα να στεγαστούν σε χώρους που δεν πνίγονται από μπετόν.

Σε κανένα νοσοκομείο της χώρας δεν έχει την έδρα της και τις υπηρεσίες της ολόκληρη πανεπιστημιακή σχολή. Δεν πρόκειται απλά για μια Πανεπιστημιακή κλινική σε δημόσιο νοσοκομείο, κάτι συνηθισμένο, αλλά για ολόκληρη σχολή.

Το σωματείο έχει ταχθεί απέναντι στην ψήφιση της συγκεκριμένης σύμβασης, που – όπως αναφέρει – έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καμιά ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου και των εργαζόμενων. Διαφωνεί, επίσης, με την εκχώρηση του κτιρίου και του χώρου στο Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η πρακτική αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά. Επισημαίνουν πως, λόγω της στενότητας των χώρων, το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” δεν μπορεί να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή από χώρους του.

Η παραχώρηση αυτή θα δημιουργήσει νέα προβλήματα, καθώς στα κτίρια αυτά λειτουργούν πολλές υπηρεσίες του νοσοκομείου και στεγάζονται κοιτώνες για προσωπικό με ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα.

Αξιοποίηση

Το σωματείο διεκδικεί οι χώροι αυτοί να παραμείνουν στην ιδιοκτησία και χρήση του νοσοκομείου, να ανακατασκευαστούν και να αξιοποιηθούν για να στεγάσουν υπηρεσίες του που σήμερα ασφυκτιούν.

Δεν ικανοποιείται, δε, από την αναδίπλωση του υπουργείου Υγείας για δήθεν παραχώρηση μισού κτιρίου στο νοσοκομείο και μισού στην Πανεπιστημιακή σχολή.

Απαιτούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες (μελέτη, συντήρηση, επισκευή, εκσυγχρονισμοί δικτύων), προκειμένου το κτίριο να είναι πλήρως λειτουργικό για τις ανάγκες που προκύπτουν από το χαρακτήρα του νοσοκομείου.

Να αποσυμφορηθούν, επίσης, κρίσιμες λειτουργίες επιστημονικών τμημάτων που σήμερα γίνονται σε περιορισμένους και ακατάλληλους χώρους (αναμονή μεταμοσχευμένων ασθενών).

Το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” - σημειώνουν – έχει χαρακτήρα τριτοβάθμιου και τεταρτοβάθμιου νοσηλευτικού ιδρύματος, με εργαστήρια κέντρα αναφοράς και είναι ήδη επιφορτισμένο με τεράστιο όγκο υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Εκατομμύρια

Κάθε χρόνο, εξετάζονται πάνω από μισό εκατομμύριο ασθενείς και οι συνολικοί επισκέπτες είναι μερικά εκατομμύρια πληθυσμού.

Οι λειτουργίες του νοσοκομείου έχουν ανάγκη από νέους χώρους για να γίνεται όχι απλά ανθρώπινη δουλειά, αλλά καταρχήν να πληρούνται στοιχειώδεις όροι υγείας και ασφάλειας πρώτα για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους.

Ζητούν να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο, του οποίου τα μέλη δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, με την απαίτηση να μην παραχωρηθούν οι δύο χώροι στο πανεπιστήμιο.

Θα απευθυνθούν, παράλληλα, σε φορείς που σχετίζονται με το αντικείμενο (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, Σύλλογος Αρχαιολόγων), προκειμένου να υπάρχει στήριξη και τεκμηρίωση σχετικά με την ιστορικότητα του συγκεκριμένου κτιρίου

Οι εργαζόμενοι διερευνούν το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη, με στόχο την αποτροπή της κατεδάφισης του ιστορικού κτιρίου και αποκλειστική χρήση των κτιρίων από το νοσοκομείο.

Δημ.Κ.