Υπογράφηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του ΙΣΝ “Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα”.

Το μνημόνιο υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Δρακόπουλου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στην οποία υπήρξε ενημέρωση σχετικά με τη δωρεά.

Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος ανακοίνωσαν σημαντικές δωρεές στον τομέα της Υγείας, στην Ελλάδα, προϋπολογισμού που αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η δωρεά γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, το οποίο υπέδειξε τις μεγαλύτερες, κατά προτεραιότητα, ανάγκες στον τομέα της υγείας στη χώρα.

Το Ίδρυμα αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου τέσσερις μεγάλες παρεμβάσεις σε υποδομές, σε όλη την επικράτεια, την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις.

Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

  • Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου κτιρίου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.
  • Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης.
  • Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό κτιρίου που θα ανεγερθεί στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια “Οίκος Αδελφών” και “Αδελφών Νοσοκόμων” στο χώρο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, με σκοπό να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής.
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
  • Την προμήθεια νέου εξοπλισμού καθώς και την συντήρηση υφιστάμενου με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET - Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων καθώς και δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων) σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.
  • Τη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αντιμετώπιση του τραύματος.

Τον σχεδιασμό των έργων υποδομών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας θα αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano και το αρχιτεκτονικό γραφείο RPBW, δημιουργοί του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η συμμετοχή των οποίων θα συμβάλλει στην εισαγωγή μιας νέας φιλοσοφίας που εναρμονίζει τους χώρους θεραπείας με το φυσικό περιβάλλον.

Ευχαριστίες

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε εκ μέρους του ελληνικού λαού το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον Ανδρέα Δρακόπουλο προσωπικά για αυτή την δωρεά:

“Το Ίδρυμα, μέσω των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτό φέρνει μία άλλη αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο κανείς μπορεί να προσφέρει.

Έχει σημασία η φιλοσοφία που ο καθένας αποτυπώνει μέσα από τις πράξεις του. Και η φιλοσοφία στην προκειμένη περίπτωση, σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες του Ιδρύματος στην Ελλάδα, είναι μια φιλοσοφία που δεν αφορά την επικοινωνία, σχεδόν καθόλου, αλλά αφορά την ουσία”.

Αγαθό

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος δήλωσε πως η Υγεία είναι βασικό και αναγκαίο αγαθό για κάθε πολίτη:

“Είμαστε τυχεροί και υπερήφανοι που βρισκόμαστε στη θέση που είμαστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε για μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική Δημόσια Υγεία, μια πιο ανθρώπινη Κοινωνία”.

Ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε στο πνεύμα της συνεργασίας, λέγοντας πως όσα έχει δει προδιαθέτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management