Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που επικρατεί με τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων.

Γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό βγαίνουν μαζικά στη σύνταξη. Μικρό μόνο μέρος των αποχωρούντων καλύπτεται με νέους εργαζόμενους και οι περισσότεροι προσλαμβάνονται με σύμβαση και “ελαστικές” σχέσεις εργασίας.

Το ΕΣΥ δεν ανανεώνεται και βρίσκεται σε μία διαδικασία “γήρανσης” και διαρκούς υποστελέχωσης. Η κατάσταση αυτή υποβαθμίζει περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες και οδηγεί σε ταλαιπωρία τους ασθενείς.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως από την αρχή του έτους έχουν εγκριθεί από υπουργείο Υγείας περισσότερες από 260 συνταξιοδοτήσεις γιατρών. Ο ρυθμός αποχωρήσεων κυμαίνεται τις τελευταίες μέρες από 10 έως 20 γιατροί σε ημερήσια βάση...

Οι αποχωρήσεις αναμένεται να επιτείνουν τα ήδη σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και θα έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία κλινικών και εργαστηρίων, επισημαίνουν οι υγειονομικοί.

Σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται και στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν κρίσιμοι τομείς, όπως οι μονάδες εντατικής θεραπείας.

Συμβασιούχοι

Τα κενά καλύπτονται κυρίως με συμβασιούχους, επικουρικούς και προσωπικό μέσω ΟΑΕΔ, οι οποίοι καλούνται να εργαστούν με σπαστά ωράρια και μερική απασχόληση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, το δεκάμηνο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2018 υπήρξαν 1.450 αποχωρήσεις από τον τομέα της Υγείας, με ρυθμό περίπου 250 αποχωρήσεις σε μηνιαία βάση.

Τα κενά καλύφθηκαν με 2.315 μετακινήσεις ή προσλήψεις με διάφορες εργασιακές σχέσεις. Από τις 79.500 εργαζόμενους στην Υγεία, οι 20.000 απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ελλείψεις

Τις ελλείψεις παραδέχτηκε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, εκτιμώντας πως το ΕΣΥ έχει σήμερα ανάγκη από 15.000 προσλήψεις, προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα σε βάθος πενταετίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, από την αρχή του έτους υπάρχει συμφωνία για μία πρόσληψη ανά αποχώρηση, έναντι μίας προς δύο που ίσχυε το προηγούμενο διάστημα.

Από την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) γίνεται λόγος για πρόσληψη μόνο 1.200 μονίμων υπαλλήλων το 2019, χωρίς επί της ουσίας να αυξηθεί το προσωπικό, καθώς αντίστοιχα θα απολυθεί ίδιος αριθμός επικουρικών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην νέα προκήρυξη με αυξημένη μοριοδότηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ειδική μαγνητική τομογραφία προβλέπει ποιος ασθενής με ψύχωση θα εμφανίσει ανθεκτική στην αγωγή σχιζοφρένεια [μελέτη]
Αποτελεσματική η ουσία λακανεμάμπη κατά της νόσου Alzheimer
Κέντρα Υγείας στα νησιά: Σοβαρές ελλείψεις και ούτε λόγος για απογευματινά χειρουργεία