Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους φαρμακοποιούς η πρόσφατη λειτουργία καταστήματος από το οποίο διατίθενται συγκεκριμένα αναλώσιμα υλικά για τον διαβήτη.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος αναζητεί τα νομικά ερείσματα για τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, δεδομένου πως τα υλικά αυτά μπορούν να διατίθενται μόνον από τα φαρμακεία.

Από την αρχική διερεύνηση του θέματος προέκυψε πως η εταιρεία στην οποία ανήκει το κατάστημα έχει συμβληθεί, προ διετίας, με τον ΕΟΠΥΥ. Το ερώτημα είναι μήπως στο διάστημα αυτό υπήρξαν φαρμακεία, μέσω των οποίων γινόταν η διάθεση συγκεκριμένων υλικών.

Για τον σκοπό αυτό, ο κ. Λουράντος αναμένεται να στείλει τη Δευτέρα σχετικό έγγραφο προς τον ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο θα ζητεί διευκρινίσεις για τη συγκεκριμένη σύμβαση. Μιλώντας στο Iatronet, ο πρόεδρος του ΦΣΑ (φωτογραφία κάτω) σχολίασε τα εξής:

“Διατηρώ την επιφύλαξή μου όσον αφορά τη λειτουργία του συγκεκριμένου καταστήματος. Θα αποταθώ τη Δευτέρα στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διαπιστώσω εάν η εν λόγω σύμβαση είναι σύννομη”.

Η διοίκηση του ΦΣΑ έχει ήδη πραγματοποιήσει μία πρώτη διερευνητική επαφή με τις υπηρεσίες του Οργανισμού, από τις οποίες πληροφορήθηκε πως η εταιρεία έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ από τον Φεβρουάριο του 2017.

Πελάτες

Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιοι “πελάτες” έχουν επικοινωνήσει με το κατάστημα, ζητώντας προϊόντα για τον διαβήτη, όπως βελόνες, λαμβάνοντας την απάντηση πως είναι διαθέσιμα.

Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε “κόκκινο πανί” για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι επικαλούνται μία σειρά από νόμους και αποφάσεις, καθώς και μία γνωμοδότηση του 2017, σύμφωνα με την οποία τα υλικά αυτά διατίθενται μόνον από τα φαρμακεία.

Μέχρι να διευκρινιστεί, πάντως, το πλαίσιο συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, οι φαρμακοποιοί διατηρούν χαμηλούς τόνους, αναζητώντας όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες.

Πλαίσιο

Στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, που δημοσιεύτηκε πέρυσι (παρατίθεται πιο κάτω), προβλέπεται πως δικαιούνται αναλώσιμα υλικά οι εξής κατηγορίες διαβητικών:

Ινσουλινοεξαρτώμενοι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τύπου 2 ή από άλλου τύπου διαβήτη, που ακολουθούν θεραπεία με δισκία ή άλλες ενέσιμες θεραπείες εκτός Ινσουλίνης.

Τα υλικά που χορηγούνται είναι ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαριφιστήρες ή συσκευές στιγμιαίας μέτρησης σακχάρου, σύριγγες ινσουλίνης μιάς χρήσης, βελόνες φυσοσυρίγγων, βελόνες χορήγησης ινσουλίνης, αναλώσιμα συσκευών έγχυσης ινσουλίνης όπως καθετήρες έγχυσης ινσουλίνης, δεξαμενές, αισθητήρες μέτρησης, μπαταρίες και κάθε νέο τεχνολογικό προϊόν που ο ΕΟΠΥΥ εντάσσει στο σύστημα αποζημίωσης.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’