Οδηγίες πρόληψης παθήσεων για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν στη Βραζιλία, για το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Το καρναβάλι θα πραγματοποιηθεί από τη 1 έως τις 9 Μαρτίου, με τη συμμετοχή ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν πολλοί Ευρωπαίοι και σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών, ο αριθμός των ταξιδιωτών από τη “Γηραιά Ήπειρο” το 2017 είχε ανέλθει σε 467.000 άτομα. Αφορούσε κυρίως πολίτες από την Πορτογαλία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά τη διάρκεια μαζικών εκδηλώσεων, οι συνηθέστεροι κίνδυνοι για την υγεία σχετίζονται με τις ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλια, τις γαστρεντερικές ασθένειες και τις ασθένειες που μεταδίδονται με έντομα σε ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες.

Οι οδηγίες των ειδικών του ECDC χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι.

Προετοιμασία

Πριν ταξιδέψουν στη Βραζιλία, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλοι οι εμβολιασμοί τους έχουν γίνει, σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα της χώρας τους. Πρέπει να έχουν γίνει οπωσδήποτε οι δύο δόσεις εμβολίου της ιλαράς (συνήθως MMR), ερυθράς, διφθερίτιδας, τετάνου και πολιομυελίτιδας.

Πρέπει επίσης να εξεταστεί ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α, του μηνιγγιτιδοκοκκικού εμβολίου ACWY, του τυφοειδούς και του κίτρινου πυρετού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, από τον Ιούνιο του 2018, από τις 18 Ιανουαρίου 2019, επιβεβαιώθηκαν και 116 υπόνοιες κίτρινου πυρετού σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι ταξιδιώτες σε περιοχές κινδύνου κίτρινου πυρετού, συμπεριλαμβανομένου του Ρίο ντε Τζανέιρο, πρέπει να κάνουν το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού τουλάχιστον 10 ημέρες πριν το ταξίδι (εκτός εάν ο εμβολιασμός αντενδείκνυται). Θα πρέπει επίσης να ακολουθούν μέτρα για την αποφυγή τσιμπήματος κουνουπιών και να γνωρίζουν τα συμπτώματα του κίτρινου πυρετού.

Η Βραζιλία ανέφερε 174 724 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις δάγκειου πυρετού το 2018. Υπήρχαν περίπου 90.000 πιθανές περιπτώσεις ασθένειας του ιού chikungunya, με τους μισούς να αφορούν το Ρίο ντε Τζανέιρο. Περίπου 8 000 πιθανές περιπτώσεις ασθένειας του ιού Zika αναφέρθηκαν στη Βραζιλία, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 2.000 περιπτώσεων στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Πάνω από 10.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ιλαράς αναφέρθηκαν το 2018 στη Βραζιλία, κυρίως από τις πολιτείες Amazonas και Roraima, συμπεριλαμβανομένων 19 περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Παραμονή

Οι συμμετέχοντες στο καρναβάλι του Ρίο συνιστάται να ακολουθούν καλές πρακτικές υγιεινής και προληπτικά μέτρα για τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Προληπτικά μέτρα είναι απαραίτητα για τη μείωση του κινδύνου έκθεσης στον κίτρινο πυρετό, τη νόσο Zika, τον δάγκειο πυρετό, τη νόσο του chikungunya και την ελονοσία.

Οι ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές και η χρήση προφυλακτικών θα πρέπει να τηρούνται, προκειμένου να αποφευχθούν σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις όπως η γονόρροια, η σύφιλη, ο ιός HIV και η ηπατίτιδα Β και C.

Επιστροφή

Σε περίπτωση ασθενείας κατά την επιστροφή, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αναφέρουν την παραμονή τους στη Βραζιλία στον ιατρό τους.

Οι ταξιδιώτες που χρειάζονται νοσηλεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από νοσηλεία στη Βραζιλία, θα πρέπει να αναφέρουν την προηγούμενη διαμονή τους, ώστε να μην καθυστερήσουν την πιθανή διαπίστωση των πρόσφατων λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024